IW IW
Dutch Design Week 2022

Hoogtepunten van de Dutch Design Week 2022

Geschreven door InteriorWorks op 21 oktober 2022

Get set, want de Dutch Design Week is weer begonnen! Van zaterdag 22 t/m zondag 30 oktober vind je verspreid over Eindhoven eindeloos veel design en inspiratie. Het thema dit jaar is 'Get Set', oftewel zet je schrap voor de toekomst.

Met meer dan 2.600 ontwerpers en 500 uiteenlopende exposities is het lastig om te bepalen waar je nou echt heen moet. Wij waren erbij en hebben een aantal interessante must-see tips op het gebied van interieur en meubilair voor je uitgezocht. Je vindt ze hieronder.

Tip 1 - Isola: Together as One

Na het succesvolle Isola Design Festival tijdens de Milaan Design Week eerder dit jaar, staat Isola nu ook op de Dutch Design Week. Meer dan 100 designers uit 22 verschillende landen presenteren hun werk tijdens zeven speciale exposities. Het thema is, net zoals in Milaan, 'Together as One'.

En dat is niet alles. Isola organiseert ook vijf verschillende events tijdens deze speciale week gevuld met design. Benieuwd naar het programma? Die vind je hier.

Tip 2 - Piet Hein Eek

Ook Piet Hein Eek doet natuurlijk mee met de Dutch Design Week 2022. Het gehele jaar kun je hier terecht voor inspiratie, maar tijdens deze speciale week pakken ze extra uit. In en rondom het gehele pand vind je design van verschillende partijen zoals Studio Rens, BRANI en Rietveld.

Een rondje lopen door het indrukwekkende pand en de werkplaats is zeker de moeite waard! Je vindt Piet Hein Eek op Strijp-R, een klein stukje lopen vanaf Strijp-S. Ze zijn elke dag tijdens de Dutch Design Week geopend van 10:00 tot 18:00 uur.

Tip 3 - Opvouwbare concentratiewerkplekken
Bogaerts - Dutch Design Week 2022 (2)

Je ziet ze steeds vaker terug op het kantoor van nu: concentratiewerkplekken. Bogaerts, te vinden op Strijp-T, heeft hier een nieuwe twist op gevonden: opvouwbare versies. Tijdens de Dutch Design Week krijg je een uniek kijkje in de werkplaats van Bogaerts en kun je de verschillende werkplekken zien en testen.

Interesse in een concentratiewerkplek of benieuwd of dit iets is voor jouw kantoor? Neem eens een kijkje op onze speciale website.

Tip 4 - Duurzame expositie Beyond Billy
Beyond Billy Dutch Design Week 2022

Beyond Billy is de duurzame expositie van The Substitute aan de Kastanjelaan 300 in Eindhoven. The Substitute is een community met professionals in de interieur- en verbouwbranche en duurzame merken als Planq, ZoSchoon en Springt Design.

Met deze expositie willen ze een tegengeluid laten zien voor de 'fast furniture-industrie' en bezoekers bewust maken van hoe het ook kan: een interieur met duurzame ontwerpen en materialen.

Beyond Billy is onderdeel van de Sustainable Products Route van de Dutch Design Week. Een speciale route langs verschillende duurzame ontwerpers.

Tip 5 - Design Academy Eindhoven Graduation Show
Dutch Design Week Graduation Show

Credits: Cleo Goossens

Een recordaantal van meer dan 200 nieuwe designers stellen van 22 t/m 30 oktober hun nieuwe ontwerpen tentoon. Dit jaar voor het eerst in het  Microtuin gebouw, naast het Centraal Station van Eindhoven.

De Graduation Show van de Design Academy Eindhoven is er eentje om niet te missen en sluit volledig aan bij het thema 'Get Set'. Ook oud-studenten Formafantasma zijn betrokken bij deze expositie en maakten het beeld van de tentoonstelling.

Tip 6 - De Zachte Stad

Al jarenlang houden 2.500 Rotterdamse schapen het gras in de stad kort. Jaarlijks produceren ze zo'n 5.000 kilo wol, maar wat doe je daar mee? Eigenlijk niks... tot nu! Ontwerpster Christien Meindertsma is in opdracht van de gemeente Rotterdam aan de slag te gaan met wat in eerste instantie een berg waardeloze restmateriaal leek.

Na uitgebreid onderzoek van Christien bleek de wol op veel manieren toepasbaar voor de toekomst. Niet alleen voor een heerlijke warme trui, maar ook voor de interieur-, bouw- en muziekindustrie.

Tijdens de Zachte Stad expositie laat Christien een aantal van die toepassingen zien. Deze vind je in het Microlab op Strijp-S.

Tip 7 - From Waste to Wonder

Een groot onderdeel van de Dutch Design Week dit jaar is duurzaamheid en het hergebruik van materialen. In From Waste to Wonder laat Philips zien hoe gebruikte visnetten worden omgetoverd tot 3D geprinte lampen.

In de Yksi Expo aan de Torenallee vind je meerdere partijen die laten zien wat je met gerecyclede producten kunt maken. Zo vind je er de VANK_BIO, een duurzaam geluidsabsorberend wandpaneel gemaakt van natuurlijk vezelcomposiet en PrettyPlastic tiles; bekledingsmateriaal van plastic dat een tweede leven heeft gekregen.

En er is nog veel meer!

Natuurlijk is er nog veel meer design en inspiratie te vinden tijdens de Dutch Design Week 2022. Het volledige programma vind je hier. Je kunt o.a. op 'interieur' filteren om de meest interessante exposities in één keer te zien.

Het is ook interessant om je bezoek aan de Dutch Design Week met vaste locaties in Eindhoven te combineren. Zoals Piet Hein Eek op Strijp-R, Broeinest op Strijp-S en Bogaerts Design op Strijp-T.

Extra: Raw Color x Sancal
Raw Color Sancal Dutch Design Week

Raw Color en Sancal hebben de handen ineengeslagen voor LINK & LOOP: sculpturale zitobjecten. Met de ronde, schakelvormige elementen wordt onze originele manier van zitten uitgedaagd.

Je vindt de LINK & LOOP in de Raw Color Studio op het Strijp T+R terrein aan de Beeldbuisring 30. Entree is gratis.