IW IW
architect_at_work_event_interiorworks

ARCHITECT@WORK

Geschreven door InteriorWorks op 29 december 2018

Circulaire design lunch met Vepa

Vorige week hebben we de Volkswagen kantoorcar gepakt om richting Rotterdam te rijden voor een bezoek aan ARCHITECT@WORK. ARCHITECT@WORK vindt om de twee jaar plaats in Nederland. Na 14 succesvolle internationale edities van vorig jaar, hebben we lang uitgekeken naar de zevende editie in Ahoy Rotterdam. Dit jaar staat de beurs in het teken van ‘Architectuur en Licht’.

Op uitnodiging van Vepa bezochten we Broeinest – waar we eerder dit jaar al eens langs gingen – om eens flink te broeden op het idee van een circulaire toekomst. Later luisterden we naar Daan Roosegaarde tijdens zijn seminar ‘Landschappen van de toekomst’ over nieuwe, innovatieve materialen. Materialen van de toekomst. Hij wekte bij ons de vraag: Hoe kunnen wij duurzaamheid stimuleren in onze branche?

Circulaire x Vepa x Warme broodjes

De dag begon bij Broeinest Rotterdam waar Vepa een ‘design lunch’ had georganiseerd. Hier vond een mooie cocktail van interactie plaats tussen partners en (interieur)architecten. Erik Koremans, directeur circulair bouwen New Horizon en Erik Luisman, manager duurzaam business development bij Vepa gaven hier een korte presentatie rondom circulair bouwen en de toepassing hiervan in interieur en projectinrichting. Het doel hierbij: inspireren en triggeren tot het ontwikkelen van circulaire werk- en kantooromgevingen en het tot stand laten komen van nieuwe samenwerkingen tussen de genodigden. ‘Samen bouwen aan een circulaire wereld en economie.’ Food for thought dus! Speaking of food, tijdens de ‘design lunch’ werden er robuuste broodjes geserveerd met aan de bovenzijde een zachte, klassiek moderne coating van boter die was voorzien van een toplaag van goudgele boerenkaas. Optioneel een decoratieve structuur van groenten. Gewoon lekker Hollands dus.

ARCHITECT@WORK

ARCHITECT@WORK vond dit jaar plaats in Ahoy Rotterdam. We luisterden hier naar de seminar ‘Landschappen van de toekomst’ van artiest Daan Roosegaarde; een natuur fanaat met een creatieve geest. Roosegaarden haalt zijn inspiratie uit de giften van moeder natuur, zoals vuurvliegjes en kwallen. Zijn fascinatie voor de natuur en technologie is terug te zien in zijn iconische designs zoals Smart Highway, Waterlicht en Smog Free Project. Zijn project Waterlicht staat in het teken van de kracht en poëzie van water. Door middel van een virtuele overstroming, wil hij aandacht vragen voor het stijgende waterpeil. Vanuit Studio Roosegaarde werkt hij samen met designers en engineers aan innovaties die een ‘lichtpuntje’ aan de toekomst moeten geven. Zoals zijn project Smart Highway, waarin hij meedenkt aan de behoeften van de toekomst. Voor dit project creëerde hij wegen die zich opladen aan het zonlicht en ’s nachts oplichten.

Tijdens de seminar werden we meegenomen in zijn visie op de materialisatie van ‘Landschappen van de toekomst’. Wat wij hieruit mee hebben genomen, is dat je met simpele ideeën grote veranderingen te weeg kan brengen. Op de beurs zagen onze collega’s hoe veel merken waar InteriorWorks mee werkt – waaronder GraypantsDe Ploeg en Vyva Fabrics – daadwerkelijk duurzaamheid al laten terugkomen in de materialen en in interieurs.

architect_at_work_merken_interiorworks

Wat kwamen we tegen?

Nieuwigheden, technieken, technologie, recyclen en materialen.

  • Sea

SEA is een nieuwe gordijn stof van De Ploeg. “SEA geeft een nieuw leven aan plastic zwerfafval dat gedreven vrijwilligers van het U-turn zorgvuldig hebben verzameld op oceaanstranden. Met dat grensverleggende hergebruik helpt De Ploeg wereldwijd stranden schoon te houden en grondstoffen te besparen.” (De Ploeg).

  • FLOS arrangements

Een modulair verlichtingssysteem dat is ontworpen door Michael Anastassiades. Deze geometrische constructie schept een kunstige sfeer in een ruimte. Ontwerper Anastassiades is altijd al gefascineerd geweest van aparte, maar eenvoudige vormen en de elegantie van sierraden. Deze verlichting collectie weerspiegelt zijn inspiratie op sierlijk, oogverblindend (letterlijk én figuurlijk) en moderne design.

  • VYVA fabrics

De nieuwste VYVA Fabrics collecties en kleuren. We zijn altijd op zoek naar nieuwe structuren, stoffen en natuurlijk ook duurzame materialen.

  • Print acoustics

Print Acoustics is een merk met een uitgebreide collectie van akoestisch plaatmateriaal voor wanden, kastdeuren en objecten in de ruimte. Zij bieden producten als een mooi alternatief op stoffen akoestische oplossingen. Let’s go duurzaam!

Wil je weten hoe wij circulaire al toepassen in onze projecten? Onze interieurspecialisten vertellen je er graag over en kunnen je advies geven over duurzaamheid in jouw project.