IW IW
design_district_blog_header_interiorworks

Design District - Wat hebben we gezien?

Geschreven door InteriorWorks op 29 december 2018

Yes, wij waren er ook. Design District in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. In dit indrukwekkende gebouw hadden ruim 200 design merken, designers, creatievelingen, talenten en noem maar op hun stand hadden opgebouwd. Afgelopen week hebben we hier dan ook veel bekende gezichten gezien en ontelbaar veel handen geschud. We nemen je mee op 7 juni en dit is wat wij hebben gedaan, ervaren en gezien.

Broeinest Rotterdam

We zijn de dag vroeg begonnen bij Broeinest met een ‘picnic ontbijt’. Broeinest is een materialenbibliotheek en een ontmoetingsplek voor architecten. Het Broeinest concept is een idee van Baars & Bloemhoff en hebben inmiddels een vestiging in Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven met binnenkort ook een vestiging in Den Bosch. Hier komen producten, merken en materialen samen om vervolgens het beste materiaaladvies te kunnen geven. Naast een bibliotheek worden er ook workshops, lezingen, ontbijt- en lunchsessies georganiseerd die zowel publiek toegankelijk zijn als op maat worden gemaakt op het gebied van interieur, design en materiaal.

design_district_broeinest_rotterdam_interiorworks

Wij hebben de ontbijtsessie van 7 juni bijgewoond waar een lezing werd gegeven over tactiliteit en geur. Tijdens de lezing lag de nadruk op voelen; er is namelijk veel vraag naar zachtheid in meubilair.

Kiki van Eijk is een kunstenares die werkt met die ‘zachtheid’. Tijdens haar lezing vertelde zij dat zij zich altijd af heeft gevraagd “waarom meubilair altijd zo hard moet zijn?” Van Eijk begint daarom altijd met een stuk textiel die zij in de vorm van haar product naait. Vervolgens vult ze haar ontwerp op met een harder materiaal en werkt ze het af met bijvoorbeeld gips. Door het gebruik van textiel, krijgt elk product een zachtere uitstraling.

In het project ‘Softwear’ dat Van Eijk uitvoerde voor Google, is zij de uitdaging aangegaan om van hardware softwear te maken. In samenwerking met Lidewij Edelkoort heeft zij hardware voorwerpen verwikkelt in alledaagse producten. De expositie omvat zes unieke wandkleden, die door Van Eijk zijn ontworpen en gewoven in het internationaal bekende TextielLab in Tilburg.

Bekijk meer van haar werk voor bijvoorbeeld Hermès en het Rijksmuseum.

Spreekster nummer twee was Roos Lubbers, een geurspecialiste. Eigenlijk nogal in tegenspraak met waar de lezing in eerste instantie over ging, namelijk tactiliteit, sprak Lubbers over het reukvermogen van de mens. Volgens haar was reuk belangrijker dan tactiel. Tijdens haar lezing deden we een experiment, waarbij we allemaal moesten gaan liggen met een hevig met geur bespoten zakdoekje die we voor maar liefst vier minuten op ons gezicht moesten leggen. Dit onder het genot van een soort Afrikaanse stammen muziek. Dit zakdoekje bevatte een flinke hoeveelheid kaneel wat ons deed denken aan de ouderwetse ‘Fireball Jawbreaker’ snoepjes waar je mond van in de fik staat. Enfin, het experiment. We werden na het experiment bevraagd wat het met ons deed. De één had het over een soort rust, de ander bracht het ‘naar een vakantie oord’ en wij merkten voornamelijk dat de geur na een tijd gewoon afnam.

Geur is iets wat een herinnering met zich meebrengt, iets waar je je thuis in voelt of iets wat je aantrekt. Het gebruik van geur in ruimtes, zoals kantoor of hotel, kan dienen als een herkenningspunt voor mensen. Bijvoorbeeld CitizenM hotels gebruiken overal dezelfde geur, waardoor het lijkt alsof je altijd in hetzelfde hotel zit op welke locatie dan ook. Ook is Spaces hier een voorbeeld van.

We vinden het gebruik van een bepaalde geur in ruimtes zeker iets waar we eens naar moeten kijken bij de projectinrichting van bijvoorbeeld een kantoorpand of hotel. Bepaalde geuren kunnen namelijk ook de (werk)sfeer en de functionaliteit bevorderen. De beste geur volgens InteriorWorks? Die ene die ’s ochtends naar binnen stroomt wanneer de eerste op kantoor het raam open zet.

design_district_materialen_interiorworks

We houden van de beste materialen, maar wat is nou het beste materiaal voor jouw product? Ga eens voelen op een locatie van Broeinest! Zij kunnen je alles vertellen over stoffen, metalen, hout en nog veel meer. Bekijk ook eens de lezingen en workshop agenda.

Design District

Om 11:00 sharp stonden we voor de deur van Design District. Met tactiliteit en geur nog steeds in onze gedachten, zijn we op zoek gegaan naar ‘belevend meubilair’. Dit is wat we tegenkwamen.

design_district_pols_potten_zachtheid

Fluweel en schapenvachtjes, alles wat zacht is en lekker aanvoelt. De stand van Pols Potten straalde gezelligheid uit en was uitnodigend door de zachte kleuren. De buurman van Pols Potten – Exsta – had daarentegen echt alles uit de kast gehaald als het gaat om zachtheid. Hier was fluweel, opliggende borduursels, schapenvachtjes, hoogpolig tapijt en heel veel reliëf te zien én te voelen natuurlijk! Exsta is een merk met de focus op de zorgbranche. Een goed voorbeeld dat zij gaven was dat ook blinde mensen het meubilair goed moeten kunnen voelen en vooral ook ervaren. Wij kunnen ons goed voorstellen dat mensen in bijvoorbeeld een ziekenhuis af en toe wel een omarming kunnen gebruiken en waarom dat dan niet realiseren met het meubilair dat wordt gebruikt.

design_district_vilt_materiaal

Vilt is een materiaal welke we al een aantal jaren vaak tegenkomen. Merken als De Vorm en LABEL/BREED maken hier veel gebruik van. Het is een fijne stof met een retro uitstraling en past daarom ook perfect op deze klassieke restaurant stoel van Tristan Frencken. Vilt wordt vaak verwerkt in meubilair om de akoestiek te bevorderen. Zo hebben wij ook een aantal met vilt bewerkte akoestische panelen op de shop staan. Bekijk ze hier. 

design_district_verlichting_modulair_lightning

Niets is beter dan de juiste verlichting in een ruimte. Vaak vergeten we wat licht eigenlijk met ons kan doen. Je kan er de gehele sfeer mee bepalen. Een opvallende stand – waar je ook absoluut niet omheen kon door de muziek, sfeerrook en lampen – was Modular Lightning. Met een Aziatische stijl trokken zij dik de aandacht. Ze hebben er echt wat tofs van gemaakt!

Ben je benieuwd naar onze beurzen agenda? Bekijk hier de beurzen die je dit jaar absoluut niet mag missen.