IW IW
imm_blog_header_interiorworks

Dit zijn de interieurtrends voor 2020 – gespot op IMM Cologne

Geschreven door InteriorWorks op 31 december 2020

Van webbing tot aarde tinten, zachte kleuren en chroom

Als je op IMM Cologne 2020 bent geweest, dan is het je zeker niet ontgaan dat de interieurtrends voor het nieuwe jaar veelbelovend zijn. Was je er niet bij? Wij zetten alles nog eens op een rijtje. Collega’s RoosMelodyPamela en Eva waren aanwezig en legde de mooiste producten, trends en sferen voor ons vast.

Wat opviel was dat de designmerken een totaal beleving creëerden. Complete collecties werden tentoongesteld in een opgestelde woonruimte waardoor de bezoeker direct een gevoel kreeg bij de meubels. Een mooi voorbeeld hiervan was de compleet ingerichte keuken van Diesel living. Deze keuken bestond uit industriële materialen zoals chroom, geborsteld staal, zwart marmer en zilver gecombineerd met zachte, natuurlijke aarde tinten. Een materialen- en kleurenpalet dat we in 2020 zeker terug gaan zien.

Das Haus – merging indoors en outdoors

Das Haus’: een architecturale installatie waar menig designliefhebber zich graag laat inspireren. Hier beleef je interieur op een dynamische en persoonlijke manier. Dit jaar is het befaamde huis ontworpen door het Spaanse ontwerpteam MUT Design waar zij architectuur, interieurontwerp en inrichting combineren in een abstracte en hybride ruimte. Het concept ‘A la fresca’ staat voor het naar buiten keren van de binnenkant. De grenzen en muren van de binnenkant worden weggenomen waardoor de woonervaring wordt geopend voor de buitenwereld. Dit is een trend die zich in 2020 steeds meer laat zien. Een voorbeeld hiervan is het naar binnen brengen van planten zoals we dit in onze eigen showroom ‘Park Office’ doen.

In de installatie bevindt zich een breed scala aan stijlen: van minimalistisch tot extravagant. Merken die hier een bijdrage aan hebben geleverd waren o.a.: Ex.t, Preciosa Lighting, Missana, Block, Expormim, Nautica, E interiors en Minima.

imm_blog_das_haus

Design Post en de beurs IMM Cologne

Tijdens een bezoek aan IMM Cologne kun je Design Post niet aan je voorbij laten gaan, dus brachten ook wij een bezoek. Bij binnenkomst viel ons direct iets op, namelijk de zachte kleuren en aarde tinten. Banken, stoelen, kasten en accessoires waren allemaal voorzien van een zachte, groene/beige/grijze kleur. Merken als VitraFerm Living en Henk lieten deze trend niet aan hun voorbij gaan.

Eén van de eerste installaties die we tegenkwamen was groot favoriet Moroso. Hier zagen we de prachtige Gogan collectie die zijn naam te danken heeft aan Japanse stenen (lees hier meer over dit product). De lichte tint en de ronde vormen maken de meubels van Moroso zacht en uitzonderlijk comfortabel.

In de buurt van Moroso presenteerde het designmerk Gelderland de nieuwste Prime bank ontworpen door de Rotterdamse design Studio Truly Truly. Zo waren zij in 2019 uitgenodigd om het prestigieuze Das Haus te ontwerpen.

Bij Muuto zagen we heel goed de eerder genoemde ‘totaal beleving’. Een woonkamer met daarin alle facetten, zoals een tafel, bank, lamp en vloerkleed. Hier zagen we de nieuwe Strand Pendant hanglampen. Een moderne lamp van zacht, wolkachtig materiaal, die zorgt voor een harmonieuze sfeer.

imm_blog_design_post

Verder kwamen we op Design Post de Zeitraum Zenso bistro stoeltjes tegen. Eva: “een heerlijk comfortabel stoeltje en ideaal voor de inrichting van een restaurant”. De trend van vloeiende lijnen en afgeronde hoeken werd steeds meer bevestigd toen we verder de beurs indoken. Een goed voorbeeld is de Arp bank van Linteloo. De bank is geïnspireerd op de ronde vormen van ‘Sculpture des Silence’ van Hans Jean Arp. Om weer terug te komen op de trend ‘industriële materialen’: het merk Petite Friture speelt met diverse industriële materialen zoals chroom en geborsteld staal in combinatie met sierlijke ronde vormen en zachte stoffen. Het Franse merk presenteerde karakteristieke ontwerpen zoals de Francis spiegel, de Vertigo hanglamp en de Grid Daybed.

imm_blog_petite_friture

Een andere trend die wij op de beurs hebben gespot was het materiaal webbing. Dit is riet dat op een speciale manier is gevlochten tot een sterke ‘web’ stof. Webbing werd van oudsher al gebruikt voor het bekleden van meubilair. Het designmerk Thonet was hierin trendsetter en bracht stoelen met dit materiaal op de markt. In 2020 komt deze trend weer helemaal terug. Ook merken als BuzziSpace en Miniforms gebruiken webbing in diverse hedendaagse ontwerpen.

imm_blog_thonet

Topic: eerlijk en duurzaam interieur

Een terechte trend die ons opviel en waar designers zich tegenwoordig op focussen is eerlijk en duurzaam interieur. Deze twee elementen zien we steeds vaker terugkomen in ontwerpen en afnemers gaan zich hier in 2020 nog meer op focussen. Hierbij een aantal duurzame interieur opties om toe te voegen in jouw inrichting:

  • Kvadrat

De nieuwe Re-wool stof van Kvadrat; deze stof bestaat voor 45% uit gerecycled wol en is tot nu toe te verkrijgen in 21 kleuren – wederom aarde tinten zoals we dat bij veel designers zien. Op de foto is de bank van Gelderland bekleed met deze stof;

  • CC-Tapis

CC-Tapis maakt eigentijdse handgeknoopte en vloerkleden, die in Tibet zijn gemaakt op een eerlijke manier door deskundige Tibetaanse ambachtslieden. Wij zagen de ‘Reclining Figure’, deze behoort tot een verzameling van zes speelse en abstracte ontwerpen;

  • Riva 1920

Riva 1920 is een meubelmaker die gespecialiseerd is in het produceren van meubels uit massief hout. Het merk probeert zich zoveel mogelijk bezig te houden met duurzaamheid. Zo zagen wij de houtentafels gemaakt van de eeuwenoude Millennial Kauri bomen uit Nieuw-Zeeland. Deze bomen liggen begraven in moeras waardoor ze tot op heden nog gebruikt kunnen worden en worden daarom zorgvuldig opgegraven en bewerkt met natuurlijke materialen.

imm_blog_duurzaam_interieur