Dutch Design Week: waar moet je zijn?
Designliefhebbers opgelet: de Dutch Design Week staat voor de deur
Van 21 tot 29 oktober staat Eindhoven in het teken van de Dutch Design Week. In die week vind je 6000 exposities, presentaties, lezingen en netwerkbijeenkomsten gericht op Dutch design. Met het thema van dit jaar ‘Stretch’ wil de organisatie de deelnemers en bezoekers uit hun comfortzone halen. ‘Stretch’ staat voor de essentie van design. Door de geest te stretchen ontstaat er ruimte om te innoveren. Om te veranderen van richting, van werkwijze, van omgeving en van visie op de wereld. Wij zijn benieuwd naar hoe dit thema zich heeft vertaalt in de presentaties en exposities.
Qua trends wordt er ingespeeld op digitalisering en robotisering van de samenleving, sociaal-maatschappelijke vraagstukken en circulaire economie. Ook de ambachten komen aan bod. Van het herontdekken van oude productiemethoden of juist het ontwikkelen van geheel nieuwe toepassingen. Wij zijn vooral benieuwd naar die laatste twee omdat deze veel raakvlakken hebben met ons vakgebied.
Wat is er te zien op de Dutch Design Week?
Er is van alles te zien door heel Eindhoven, te veel om in één dag te bekijken. Via de website DDW.nl kun je een eigen route maken zodat je de dag zo efficiënt mogelijk kunt inplannen. Te veel keus? Onze Sjoerd, een groot fan van de Dutch Design Week, heeft een route uitgestippeld waarbij je gemakkelijk enkele highlights kunt combineren. De route bestaat uit vijf verschillende locaties inclusief een lunchstop.
Sjoerd neemt ons mee naar de Dutch Design Week:
Stop 1: Temporary Art Centre (TAC) | Academie Artemis Graduates 2017 | Conscious Creativity
We beginnen met de Alumni van Artemis. Zij geven tijdens de expositie inzicht in wat relevant is voor de toekomst van food, interieur, mode, media, retail en maatschappij in het geheel. Er zullen concepten gepresenteerd worden voor producten, ruimtes en communicatiemiddelen. Klik hier voor meer informatie.
Hierna lopen we langs de innovatieve werken van vijf jonge internationale ontwerpers. Deze expositie wordt georganiseerd door Conscious Creativity. De onderwerpen zijn uiteenlopend: van circulaire design verhalen die bijdragen aan het ontwerpen van de toekomstige stad tot aan designobjecten met echt mos. Je vindt er ontwerpen van Polimeer, S.E.T., Duncan Gidney, Noktoku en Imagination of Things.
Stop 2: De Witte Dame | Design Academy Eindhoven Graduation Show 2017
Deze stop mag je absoluut niet missen. Het is namelijk dé expositie waar je talentvolle ontwerpers kunt spotten. Op de Graduation Show tonen alle studenten die in 2017 zijn afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven hun projecten.
Stop 3: Kazerne | New Icons – Rietveld Now | Eat Drink Design
Bij deze expositie beantwoorden succesvolle designers als Maarten Baas, Marcel Wanders en Bertjan Pot de vraag wat Rietveld zou maken als hij nu nog zou leven. Ben je benieuwd naar de nieuwe potentiële iconen? Dan moet je zeker naar deze expositie gaan.
Op hetzelfde terrein (de Kazerne), vind je een culture hot spot die het hele jaar gevuld is met 2000 vierkante meter aan design. Kunst, design en techniek komen samen met lekker eten en drinken. De perfecte plek voor de lunch.
Stop 4: Design Perron | HKU Graduates | Challenging craftsmanship
Na de lunch gaan we door naar het Design Perron. Hier vind je de afstudeerwerken van studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. In de zeer uiteenlopende projecten zie je verschillende ontwerpdisciplines voorbij komen. Lees hier meer over de expositie.
Op het Design Perron vind je ook de expositie Challenging craftsmanship. Voor deze expositie is Atelier van Middendorp op zoek gegaan naar de rol van de ambachtsman in de moderne tijd.
Stop 5: Piet Hein Eek - Strijp R | Rezign | Twisted | Quilt Garden
Op Strijp R, een voormalig Philips fabrieksterrein, vind je onder andere Piet Hein Eek en een aantal andere creatieve bedrijven en designstudio’s. Daarnaast vind je er tijdens de Dutch Design Week diverse exposities waaronder REZIGN. Deze expositie wordt georganiseerd door Design Studio Planq, een next generation meubel label dat zich richt op oplossingen voor milieu issues.
Twisted is een andere expositie die je hier kunt bezoeken. Ward Wijnant is voor zijn expositie Twisted de strijd aangegaan door ambachtelijke precisie te combineren met de kracht van onwrikbare materialen als ijzer en staal.
Last but nog least neemt Sjoerd ons mee naar de Quilt Garden, georganiseerd door Studio Carolijn Slottje. Zij zoekt nieuwe designwaarde in traditionele technieken. Zo zie je in de expositie een verticale tuin gebaseerd op quilt techniek. Quilten is een oude handwerktechniek waarbij doorgestikte gevoerde lappen van kleine rest lapjes worden gemaakt. De moeite waard om een kijkje te nemen!
Mocht je nog tijd overhebben, dan is Strijp S ook nog een aanrader. Strijp S ligt op een steenworp afstand van Strijp R en wordt ook wel het creatieve en culturele hart van Eindhoven genoemd. Je vindt er creatieve bedrijven, winkels en er worden vaak evenementen georganiseerd. Voor het diner raden wij je Radio Royaal aan op Strijp S. In het voormalige energiehuis van Philips, met maar liefst dertienhonderd vierkante meter aan industrieel design, kun je genieten van een heerlijk diner.
Dutch designers uitgelicht
Met de Dutch Design Week in het vizier zetten wij onze Nederlandse ontwerpers in het zonnetje. Op InteriorWorks.nl vind je vele designproducten van succesvolle Nederlandse ontwerpers. Ontwerpers met een eigen designlabel, ontwerpers die voor nationale en internationale merken ontwerpen en ook ontwerpers die hun ontwerpen aanbieden via een speciaal ontworpen platform zoals Tuttobene. Op dit platform worden producten van getalenteerde ontwerpers en unieke merken aangeboden. Tuttobene verkoopt unieke collecties van Dutch design meubels, verlichting en woonaccessoires. Op de Interior Shop vind je een selectie aan meubels en verlichting van diverse Dutch designers die aangesloten zijn bij Tuttobene. Hieronder lichten wij er een aantal uit.
Dirk vander Kooij – 3D geprinte Dutch Design meubels
Het Dutch design merk Dirk vander Kooij brengt unieke designproducten uit die gemaakt zijn van gercycled materiaal. Hij werkt graag met zijn zelfgemaakte 3D printer (deze is ook verwerkt in het moodboard hieronder) en vindt het mooi als je ziet hoe het product opgebouwd is. De Endless chair, de Chubby chair, de MeltingPot tafels en de Fresnel lampen zijn slechts enkele voorbeelden van de innovatieve design producten die Dirk van der Kooij ontwikkeld.
Alex de Witte – Design meubels met een eigen wil
Alex de Witte gaat steeds weer op zoek naar een nieuwe manier van ontwerpen en produceren. Ook vindt hij het belangrijk dat een object kan veranderen tijdens het ontwerp- en productieproces. Dit houdt in dat een ontwerp uiteindelijk kan veranderen van vorm, functie of materiaal. Hij brengt zijn design producten uit onder het gelijknamige Dutch designmerk Alex de Witte.
Floris Hovers – eenvoudige Dutch Design meubels
De Dutch Design meubels van Floris Hovers staan bekend om hun eenvoud. Floris Hovers brengt veel van zijn ontwerpen uit in eigen beheer, maar hij werkt ook met Dutch design en internationale merken als New Duivendrecht, Functionals en het Italiaanse design merk Magis.
Next: Verslag van de Dutch Design Week
Vrijdag 27 september zullen wij zelf ook naar Dutch Design Week gaan en de route van Sjoerd lopen. Niet veel later zullen wij een verslag plaatsen met daarin de highlights van de Dutch Design Week. Houd het InteriorWorks blog dus in de gaten!
Shop the look: Dutch designers
Shop de look van het moodboard, bovenaan de pagina, geïnspireerd op producten van Nederlandse ontwerpers. In het moodboard vind je producten van ontwerpers als Scholten & Baijings, Dirk van der Kooij, Joost van Bleiswijk, Sylvie Meuffels, Peter van de Water, Alissia Melka-Teichroew en Jan Habraken.