IW IW
fogia_som_event_blog_header_interiorworks

FOGIA x SOM tales of perfume @ InteriorWorks

Geschreven door InteriorWorks op 31 december 2019

InteriorWorks invites FOGIA X SOM tales of perfume voor een inspirerend breakfast event

De Bollo chair van Fogia, om maar eens een voorbeeld te noemen, in combinatie met de botanische geur architectuur van SOM tales of perfume: een verrassende combinatie van twee prestigieuze design labels in één event. Ons eerste event en dat allemaal in onze nieuwe showroom! Wij waren onder de indruk en daarom een goede reden om dit met onze bezoekers te delen.

Nu het nieuwe kantoor zijn invulling heeft gekregen, kwam voor ons de volgende stap: het organiseren van het allereerste breakfast event voor onze partners (architecten) in eigen showroom. Maar hoe maak je een zakelijk event nou leuk en interessant? Nou, door de genodigden een beleving mee te geven, te inspireren en dat allemaal onder het genot van een healthy ontbijt van REBASE. De beleving en het inspirerende aspect werden mogelijk gemaakt door het Zweedse merk Fogia en de Nederlandse geur architect SOM tales of perfume.

Om 9.00 uur stroomden de eerste genodigden binnen en werden ontvangen met een gember shot. Een fijne boost om je ochtend mee te beginnen: “a ginger shot a day, keeps the doctor away”. Jeroen gaf het start schot en begon met een presentatie over de ontwikkeling van het gebouw en vertelde over de gedachten achter het interieurontwerp.

fogia_som_interiorworks_ontbijt_sfeer

Maak kennis met Hester en het Zweedse merk Fogia

Na de presentatie van Jeroen werden de architecten gevraagd om aan te schuiven en te genieten van het heerlijke ontbijt bestaande uit croissantjes, verse yoghurt bowls en cold pressed juices. Een goed begin om over te stappen naar de presentatie over het merk Fogia.

Hester Lathouwers van Poehaa Interior & Art agency heeft enige tijd geleden haar eigen agentschap in design opgericht en mag o.a. het Zweedse designmerk Fogia tot haar portfolio rekenen. Voor dit merk houdt ze presentaties op verschillende plekken in Nederland, genaamd Roadshow. Haar passie is het creëren en realiseren van interieurprojecten samen met andere passievolle interieurliefhebbers. Zo laat ze zich inspireren door culturele invloeden en markante persoonlijkheden die ze tijdens haar levensweg – privé en op carrièregebied – tegenkomt.

Hester hoopt met de Roadshow een meer persoonlijke benadering te bereiken. Ze probeert het contact te versterken, elkaar beter te begrijpen en erachter komen wat er speelt in de interieur branche. Zo gaf ze aan: “op een beurs heb je even de tijd om elkaar te spreken maar dit gaat vaak vluchtig. Zo kom je niet tot de kern van een bepaald vraagstuk. Ik hoop daarom vandaag in contact te komen met jullie als architecten en erachter te komen hoe we elkaar wellicht kunnen helpen in de toekomst”.

Fogia is een Zweeds design label dat sinds 1981 meubels van hoge kwaliteit produceert. Al snel groeide Fogia uit tot een succesvol Scandinavisch design label. Zowel een eigen fabriek in Polen als eigen vakbekwame werknemers deden hun intrede en maakten het mogelijk om veel in eigen hand te houden. Denk aan het ontwerp- en productieproces. De eigen fabriek maakt het mogelijk om producten van A tot Z te volgen en te controleren, wat vervolgens zorgt voor een gedegen product en afspraken met betrekking tot duurzaamheid worden nageleefd. Ook kunnen ze gemakkelijk inspelen op de behoefte van de klant en custom made producten produceren.

fogia_interiorworks_hester_poehaa

Van de Bollo naar de Embrace en de Barba

De excentrieke Bollo stoel is misschien wel het bekendste model van Fogia. Het design heeft typisch Scandinavische fijne lijnen en is te herkennen aan de royaal gevormde kussens. De kussens maken het model comfortabel en een uitnodigend object. Hester over de Bollo: “you love it or you hate it”.

Naast de bekende Bollo stoel is ook de Embrace (kleine versie) en Enclose (grote versie) armchair een excentriek en charmant meubel. Ontwerper Norm Architects heeft gekozen voor ronde lijnen, die het design elegant en uitnodigend maken. “Deze stoel wordt veelal toegepast in openbare ruimten”, aldus Hester.

Andere modellen die typerend zijn voor het Zweedse merk Fogia zijn de Barba en de Utility. De Barba is een esthetisch en klassiek design die gelijk doet denken aan de bekende Barbapapa cartoons. De Utility is een flexibel en ‘nuttig’ ontwerp die zowel als poef en als voetenbankje gebruikt kan worden.

Bovenstaande ontwerpen werden gepresenteerd in onze showroom. Zo kregen de architecten na afloop de kans om de meubels te bekijken en te ervaren uiteraard met bijbehorend advies van Hester. De architecten kwamen zo achter alle ins en outs en weten daardoor nu hoe ze de designs kunnen toepassen.

Als kers op de taart: SOM tales of perfume

Van Hester en haar presentatie over Fogia naar het bijzondere verhaal van Yves en Mariëlle van SOM tales of perfume: Do you smell what I mean?

De geur architecten van SOM tales of perfume kunnen middels wetenschappelijk onderzoek aantonen dat alleen botanische geuren de diepste gevoelens van mensen kunnen bereiken en het brein op een hele andere manier kunnen prikkelen. Zoals Yves beweerd: “het is een hogere dimensie in het verstaanbaar maken van geur bij de mens. De geur moet het interieur een extra toevoeging geven. Het is aan ons om rekening te houden met de omgeving. Wanneer de ruimte een eigen sterke geur heeft, dan moeten de botanische geuren deze eigen geur niet overnemen, maar juist een toevoeging bieden”.

De botanische geuren staan in contrast met synthetische parfum. Waar bij synthetische parfum gekozen wordt voor een klein gedeelte van de ingrediënt, wordt er bij botanische geuren 100 procent gebruik gemaakt van het ingrediënt – bijvoorbeeld de top van een bloem tot aan het laatste gedeelte van de wortel.

Yves liet weten hoe SOM tales of perfume tot stand is gekomen en waarom juist deze botanische geuren zo’n bealangrijke rol spelen in het interieur. Daarnaast vertelde hij over interessante samenwerkingen, die een grote rol hebben gespeeld voor de bekendheid van het merk.

som_tales_of_perfume_interiorworks_event

OMNIA en samenwerkingen met GHYCZY, Rossana Orlandi

Misschien ben je SOM tales of perfume al eens tegengekomen, want eerder dit jaar stonden ze met een eigen installatie genaamd OMNIA in de Kazerne op Dutch Design Week in Eindhoven. Het thema van de beurs luidde als volgt: “If not now, then when?”. Hiervoor hebben ze een interactieve “sensory landscape” ontworpen, bestaande uit water, steen, staal, messing en bergkristal. Voor de “sensory landscape” waren vijf verschillende diffusers ontworpen, die samen een rijke botanische geur creëerden. Bezoekers konden hier de persoonlijke ervaring met botanische geuren ontdekken.

Voor het merk GHYCZY componeerde ze voor Masterly 2019 twee verschillende deconstructed parfums. GHYCZY ontwierp zelf de twee diffusers, maar het succes hield niet op want zo zijn ze dit jaar gespot door niemand minder dan Rossana Orlandi. Ze mogen daarom volgend jaar bij haar aansluiten tijdens Milaan Design Week 2020.

Primeur: Hans van Wolde en SOM tales of perfume

Chef-kok Hans van Wolde verkocht het Maastrichtse sterren restaurant Beluga en opent in maart 2020 de deuren van zijn nieuwe restaurant Brut 172. Tijdens het pop-up event, genaamd “De Brute Tafel” in AINSI Maastricht, heeft SOM tales of perfume de bespoke geur gelanceerd voor Brut 172.

Hans van Wolde voorspelt dat de beleving een steeds grotere rol gaat spelen in het nieuwe uiteten gaan. Restaurant Brut 172 speelt in op deze verandering en wat past daar beter bij dan de botanische geur beleving van SOM tales of perfume. Samen hebben ze een hele nieuwe geur ontwikkeld die de persoonlijke beleving van gasten naar een hoger level moet tillen. In maart 2020 zal deze geur exclusief te ervaren zijn in Brut 172.

fogia_som_interiorworks_event_hans_van_wolde

Een interactieve afsluiting

Na de presentatie van SOM tales of perfume kregen de architecten de kans om het gesprek aan te gaan met Hester, Yves en Mariëlle. Voor architecten is het belangrijk om te weten hoe ze designs kunnen toepassen in het interieurontwerp. Om die reden werden er voornamelijk praktijkgerichte vragen gesteld: “In welke ruimte kunnen de meubels van Fogia worden toegepast of hoe kun je de botanische geuren implementeren in het interieur”.

De architecten konden de botanische geuren zelf beleven in een van de ruimten in onze showroom. Hier stonden drie ‘kleine’ diffusers, die drie geuren tot stand lieten komen. Ook kregen ze de gelegenheid om een eigen geur te kiezen. Mariëlle goot de geur over een klein kristalbergsteentje. Door de hardheid van de steen blijft de vloeistof op de kristal liggen en trekt niet in. Hierdoor wordt de geur optimaal verspreid. Voor velen een fascinerend en prikkelend onderdeel van de ochtend.

Hester Lathouwers: “Een ochtend waarin alle zintuigen geprikkeld en getest werden. We hebben samen gesproken, geluisterd, geproefd, gevoeld en zelfs geroken. Ik heb de ochtend ervaren als één shot positiviteit. Ik hoop dat iedereen net zo energiek en geïnspireerd naar huis of werk ging als ik. Dit smaakt naar meer! Dank voor je komst en tot het nieuwe jaar”.

Yves en Mariëlle: “Het breakfast event bij InteriorWorks in samenwerking met Fogia was voor ons de perfecte setting om onze visie in een intieme en gemoedelijke sfeer te presenteren. Voor ons een uitstekende gelegenheid om de impact van botanische parfums en de persoonlijke interactie te laten ervaren door de top van de Nederlandse interieur industrie. You design the future together – SOM tales of perfume”.