Highlights Dutch Design Week 2017
Dit zijn de highlights van Dutch Design Week 2017
Samen met 335.000 andere mensen (een recordaantal) bezochten wij afgelopen week de Dutch Design Week. Dit was te merken want het was overal druk. Maar dat mocht de pret niet drukken, wij hadden een leuke route voor de boeg én de zon scheen. Voor iedereen die niet naar de Dutch Design Week kon gaan: hieronder vind je enkele highlights uit de route die Sjoerd voor ons had uitgestippeld. We bespreken een aantal werken van jonge talenten en ook komen gevestigde ontwerpers aan bod.
Stop 1: Temporary Art Centre (TAC) | styling, technologie & meubels
Onze eerste stop is bij het Temporary Art Centre. Een fijne opwarmer op het gebied van inspiratie, creativiteit en out of the box denken. In het TAC presenteerden studenten van diverse Nederlandse kunstacademies hun afstudeerwerken. Wij liepen onder andere langs de exposities van Academie Artemis, Maastricht Academy of Fine Arts, Design Zuyd en Willem de Kooning Academy. Een nieuwe kijk op kleding, styling, meubels en technologie kwamen op deze locatie samen. Op het gebied van interieur sprong één ontwerp er bovenuit: Furni Fu Ture. De maakster, Marleen Boot, besloot een duurzaam alternatief te bedenken voor alle goedkope, tijdelijke producten van lage kwaliteit waar de moderne mens zich mee omringd. Haar antwoord: de Furni Fu Ture collectie met 100 jaar garantie. De collectie bestaat uit 100% Nederlandse materialen die een leven lang mee zouden moeten gaan. Dit ontwerp viel bij ons in de smaak omdat deze aansluit op onze aanbeveling binnen de projectinrichting om te kiezen voor duurzame designproducten.
Stop 2: Design Academy Eindhoven - Design meets de nieuwe samenleving
Tijdens de Dutch Design Week is De Witte Dame dé plek om jong talent te spotten. Met drie verdiepingen aan afstudeerwerken, kun je alleen hier al een hele dag besteden. Ook dit jaar bleek de Graduates Show van de Design Academy Eindhoven één van de topexposities te zijn.
Dit jaar gaven de studenten een actuele invulling aan de betekenis van design voor de (nieuwe) samenleving. Dit heeft zeer wisselende producten opgeleverd. Zo werden er onderwerpen aangehaald als activiteit, communicatie, identiteit, vrije tijd, openbare ruimtes, mobiliteit en gezondheid. Hieronder zie je enkele foto’s van de werken die gepresenteerd werden en wij lichten er enkele uit.
Een ontwerp dat ons aansprak vanwege het sociale vlak was ‘Inside the box’ van Lisanne Koning (hieronder). Dit ontwerp heeft op het eerste gezicht niets te maken met ons vakgebied, maar het heeft uiteindelijk wel iets te maken met interieur. Lisanne heeft namelijk het interieur van ‘eerste hulpdozen’ opgeleukt zodat kinderen in oorlogsgebieden iets hebben om mee te spelen. Wat ons betreft is dit een mooi voorbeeld van een simpel idee met grote positieve gevolgen.
Op het gebied van interieur en meubels kwamen wij diverse ontwerpen tegen die inspelen op de toenemende verstedelijking. Het gevolg hiervan is dat onze leefomgevingen kleiner worden en dat wij steeds vaker verhuizen. Christian Hammer Juhl heeft hiervoor een nieuwe type meubilair bedacht, de 10:1 (foto 1 hieronder). Hij ontwierp opblaasbaar meubilair dat te verkleinen is tot wel 10% van de daadwerkelijke afmeting van het meubelstuk. Ga je verhuizen? Heb je een klein kantoor? Of wil je die stoel tijdelijk weghalen zodat je meer ruimte hebt? Haal de lucht eruit, verpak hem vacuüm en je hebt weer meer ruimte!
Ook ‘Slide-to-Adapt’ is gemaakt om een kleine ruimte zo efficiënt mogelijk in te richten en te kunnen veranderen indien nodig. Mark Gombault heeft een kast ontworpen die modulair en gemakkelijk transporteerbaar is. Ieder onderdeel is klikbaar waardoor je een eigen opbergsysteem kunt creëren (hieronder). De mogelijkheden zijn eindeloos; de modulaire kast is goed inzetbaar voor thuis, winkels, kantoren en openbare ruimtes. Doordat je het element steeds weer opnieuw in en uit elkaar kunt halen is het een duurzaam alternatief voor meubilair. Wij zien een ontwerp als Slide to Adapt in de toekomst prima passen binnen de projectinrichting van bijvoorbeeld een kantoor, studentencomplex of hotel.
Wat ons verder nog opviel op de Graduates Show was dat er meer oog is voor ambachten. In eerste instantie hadden wij meer technische innovaties verwacht zoals ontwerpen gemaakt met een 3D printer, maar niets bleek minder waar. De ambachten worden opnieuw uitgevonden, een bijzondere ontwikkeling als je het ons vraagt.
Stop 3: De Kazerne presenteerde de ‘Rietveld van nu’
In de Kazerne kregen wij antwoord op de vraag ‘wie zijn de designvernieuwers anno 2017? De expositie ‘New Icons – Rietveld Now’ sloot aan op het themajaar van 100 jaar De Stijl. Je zag er niet per se primaire kleuren en rechte lijnen, maar wel designs van ontwerpers die werken middels de drijfveren van De Stijl: het versmelten van vorm en functie. Tijdens deze expositie hebben wij een blik geworpen in de toekomst. Althans, de Kazerne heeft een poging gewaagd te voorspellen welke designers en labels ooit eenzelfde icoon kunnen worden als Rietveld.
Wie wordt de nieuwe Rietveld?Volgens de Kazerne kunnen de volgende ontwerpers en labels de nieuwe Rietveld worden: Atelier NL, Maarten Baas, Joost van Bleiswijk, David Derksen, Studio Drift, Jella Lena van Eck, Kiki van Eijk, Piet Hein Eek, Jalila Essaïdi, Dave Hakkens, Arne Hendriks, Chris Kabel & St. Joris, Christien Meindertsma & Enkev, Bertjan Pot, VANTOT, Emma Verhoeven, Edwin Vollebergh, Marcel Wanders. Wij zijn ook erg benieuwd wie jullie de nieuwe Rietveld vinden, of althans wie er volgens jullie kans maakt op een status als die van Rietveld. Laat het ons weten in de comments of vul het contactformulier in.
De expositie was mooi opgezet en werd versterkt door de industriële ruimte waar hij in gepresenteerd werd. In de voormalige marechaussee kazerne en loods komen sinds 2014 de werelden van kunst, design, kennis en techniek samen met lekker eten en drinken. Het industriële en donkere interieur van de Kazerne versterkte de expositie. De foto’s hieronder geven een kleine impressie van wat wij gezien hebben.
Stop 4: Een duurzaam bezoek aan Strijp R
Op Strijp R gingen wij langs de expositie REZIGN van designstudio Planq. Met hun passie voor duurzaamheid creëren zij interieur- en meubeldesigns van natuurlijke materialen en materialen die ‘over’ zijn. De REZIGN collectie bestaat uit stoelen, krukken en tafels gemaakt van oude spijkerbroeken, leger uniformen en gerecyclede koffiefilters. Zoals te zien is op de foto hieronder maken zij fraaie ontwerpen met een goed verhaal.
IKEA kiest voor meer menselijke producten i.s.m. Piet Hein Eek
Ook gingen wij langs de expositie van IKEA. IKEA heeft in samenwerking met Piet Hein Eek een nieuwe collectie ontworpen: INDUSTRIELL. Het idee hierachter is het creëren van een collectie die imperfecties viert door meer menselijk te produceren. De Nederlandse designer Piet Hein Eek was dan ook de aangewezen persoon om mee te werken aan deze collectie.
De samenwerking tussen Ikea en Piet Hein Eek was gefocust op het vinden van een manier waardoor niet één product hetzelfde zou zijn. Dit is gelukt door verschillende variaties in ontwerpen, patronen, kleuren en natuurlijke materialen toe te staan in het massa proces.
Misschien denk je nu: “bijzonder dat InteriorWorks interesse toont in een collectie van IKEA”. Maar zo gek is het nog niet, als projectinrichter en groot voorstander van duurzaam design vinden wij een samenwerking als deze erg interessant. Piet Hein Eek, de koning van sloophouten meubels, kan een massa producent als IKEA veel leren op het gebied van duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Van het verminderen van afval door het gehele product te gebruiken tot aan het hergebruiken van een oud product. Maar ook door hen (en de consument) te leren dat eventuele slijtage een product juist uniek en meer geliefd kan maken, zolang het product zijn functie maar behoudt. Design meubels zijn vaak duurzaam ontwikkelt, geproduceerd en gemaakt om lang te gebruiken. Niet iedereen is in staat om design meubilair te kopen, maar we zijn wel allemaal in staat om ons steentje bij te dragen aan het milieu.
Van jonge talenten naar succesvolle Dutch designers
Op de Dutch Design Week werp je een blik in de toekomst, je komt met nieuwe inzichten en inspiratie thuis die je direct kunt toepassen. Ook mooi, na het bezoek ben je in staat de transformatie te volgen van de beste jonge talenten. Wellicht behoren jonge talenten als Johan Viladrich, Friso Wiersma, Christian Hammer Juhl en Mirjam de Bruijn (allemaal cum laude afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven) strals ook tot de grote Dutch designers.
Heb jij de route van Sjoerd gelopen? Laat ons weten wat je er van vond zodat wij de route voor volgend jaar kunnen optimaliseren! Laat het ons weten via: contactformulier