IW IW
interieurtips_groen_blog_header_interiorworks

Interieurtips | Groen

Geschreven door InteriorWorks op 31 december 2020

Waarom groen op kantoor onmisbaar is

Kantoren met veel groen maken werknemers gelukkiger en productiever. Het ziekteverzuim daalt en de productiviteit stijgt met 15%. Naast het verhogen van de productiviteit, oogt een groen kantoor huiselijk en sfeervol. Hierdoor voelen werknemers zich ontspannen en meer op hun gemak. Dit zie je ook steeds meer terug in de huidige ontwikkelingen op het kantoor van nu. Genoeg redenen dus waarom planten op kantoor onmisbaar zijn.

De uitkomst kwam uit een internationaal onderzoek onder leiding van Marlon Nieuwenhuis. Opvallend aan deze uitkomst is dat de onderzoekers de strijd aangaan met de heersende positieve opvatting over kantoortuinen. Steeds meer kantoren worden strak en modern, werknemers hebben geen eigen werkplek meer en kunnen per dag van bureau wisselen. Dit lijkt een ideale situatie, maar het gevolg is dat er weinig inspirerende werkomgevingen overblijven. Dit kan ten koste gaan van de concentratie en de productiviteit.

Plantenwand op kantoor

Je kunt groen op verschillende manieren toepassen. Ga je het liefst voor groots en meeslepend? Wat dacht je dan van een enorme plantenwand? Hieronder zie je op de linker foto een Tea Room in Los Angeles. Aan één zijde van het pand vind je een enorme plantenwand, waarvoor je op een bank kunt plaatsnemen. Onder het genot van een kop thee of koffie werk je hier relaxed je plannen uit. De groene wand zorgt voor een creatieve stimulans.

interieurtips_groen_plantenwand_kantoor_2

Plantenwanden zorgen voor een positieve energiebalans, bron: Onekingslane (links) en Officesnapshots (rechts)

In het Liander kantoor in Duiven (foto rechts boven) bevindt zich ook een enorme plantenwand. De verticale tuin brengt het buitenleven binnen. Daarnaast zuiveren planten de lucht en zorgen ze voor een optimale luchtvochtigheid. Perfecte condities om in te werken.

In onze eigen showroom Park Office kennen wij dezelfde plantenwanden en worden verschillende ruimtes op een groene manier onderscheiden. Zoals je op de foto kunt zien net weer op een andere manier.

Benieuwd naar de verschillende opties en hoe je dit op jouw eigen kantoor of werkomgeving kunt toepassen? Neem dan contact op met onze interieurspecialisten voor de mogelijkheden.

Park_Office_plantenwand_interiorworks

Planten creëren rust

In het bruisende centrum van Jakarta werd een bestaand architectenkantoor uitgebreid. Er werd gekozen voor een groen kantoor (zie hieronder de rechter foto). Het doel was een comfortabele en serene werkomgeving die een oase van rust creëert. Werknemers kunnen onder een overkapping vergaderen of lunchen. De ruimte wordt optisch afgesloten door een groen plantengordijn, waardoor evengoed daglicht binnenvalt. Een ander voorbeeld van een geslaagde plantenwand zie je linksonder. De wand bevindt zich in de centrale ruimte van een kantoor in Helsingborg in Zweden. De wand vormt het groene hart van het kantoor.

interieurtips_groen_plantenwand_kantoor

Planten creëren een oase van rust. Bron: Officesnapshots (links) en Designboom (rechts)

Geen plantenwand, maar wel echte planten?

Heb je geen ruimte voor een volledige plantenwand, maar wil je wel echte planten in je kantoor? Pas groen subtiel toe aan je interieur. Dat doe je door het kantoorpand op te vrolijke met losse plantenbakken en -potten voor echte planten. Dit kan in de vergaderkamer, bij de koffieautomaat en tussen de werkplekken. Wissel hoge kamerplanten af met lage, zo creëer je diepte in je interieur met een huiselijk gevoel.

interieurtips_groen_planten_kantoor
Verzorging

Een enorme plantenwand of een kantoor vol plantenbakken en -potten kan al snel overweldigend overkomen qua verzorging. Het is natuurlijk mogelijk dat je met collega's of de Office Manager afspraken maakt om de planten te verzorgen, maar het kan nog veel makkelijker.

Er zijn tegenwoordig voldoende opties om de verzorging van planten zo eenvoudig mogelijk te maken met speciale potten of hydrokorrels. De InteriorWorks Park Office showroom is verzorgd door onze partner HydroZorg, die ook om de zoveel weken langskomt om alle planten op ons kantoor te verzorgen.

Geen tijd voor groen? Kies voor nep!

Planten vragen om onderhoud, maar gelukkig zijn er voldoende planten die weinig zorg nodig hebben. Heb je geen tijd om zo nu en dan water te geven? Wees dan creatief en bekijk oplossingen voor het zelfde effect, zoals akoestische wanden en scheidingswanden. De akoestische jungle, van BuzziFalls van BuzziSpace is een jungle van een heel ander kaliber. Deze akoestische panelen zijn gemaakt van BuzziFelt en absorberen omgevingsgeluiden. BuzziFalls is verkrijgbaar in verschillende varianten, waaronder deze bomen. Dit geldt ook voor de Spring ruimte verdeler van De Vorm. De organische vormen en natuurlijke kleuren zorgen voor extra groen in het interieur.

De Spring en de BuzziFalls zijn een speelse oplossing om grote ruimtes op te delen. Heb je interesse in de BuzziSpace, BuzziFalls scheidingswanden? Neem dan contact op met onze interieurspecialisten.

interieurtips_groen_buzzifalls_nep

Botanisch met meubilair & accessoires

Wees creatief ! Voeg 'groen' op andere manieren toe aan je interieur. Gebruik accessoires of organische vormen voor net dat beetje extra 'groen' op kantoor. Ook kun je meubelen met botanische of organische vormen neerzetten. Mix and match accessoires met 'groen' meubilair voor de finish touche.

Zou je iedere week wel een verse bos bloemen op tafel willen hebben, maar komt het er niet van? Er zijn genoeg bloemige alternatieven.

Zeg het met bloemen

Wat te denken van het Moooi Carpets Eden Queen vloerkleed? Ontworpen door Marcel Wanders. Het carpet is naast rond ook verkrijgbaar in een vierkant en rechthoek.

interieurtips_groen_moooi_carpet_edenqueen

Heb je interesse in een plantenwand of één van de andere groene of fleurige oplossingen? Neem contact op met onze interieurspecialisten voor de mogelijkheden.

Of neem een kijkje op ons groene Pinterest bord voor meer inspiratie.