IW IW
interiorworks_dutch_design_bloh_header_interiorworks

InteriorWorks @ Dutch Design Week 2019

Geschreven door InteriorWorks op 30 december 2019

Dutch Design Week 2019 – Wat waren de highlights?

Designliefhebbers, ontwerpers, creators en gebruikers komen samen op het grootste design event van Noord-Europa: Dutch Design Week in Eindhoven. Met dit jaar als thema: ‘If not now, then when?’. Onderwerpen als innovatie, duurzaamheid en circulariteit op het gebied van design, zijn hier top of mind. Maar liefst 427 events zijn tijdens dit design spektakel te zien. Onze collega’s waren aanwezig en legde interessante highlights voor ons vast.

De agenda van Dutch Design Week is overvol en iedere area (Strijp-S, Sation, Campina, Sectie-C, Strijp T+R, Central, Downtown, Other, Plan-B en Hallenweg) beschikt over tientallen verschillende exposities. Ook wij moesten een keuze maken en hebben daarom ingezoomd op onze designpartners en de events die voor ons interessant waren. Wij bezochten bijvoorbeeld partners als Drentea, Qbiq en Vij5.

Dinsdag 22 oktober
Innovatieve en duurzame initiatieven tijdens het Cradle to Cradle Café event

Onze collega’s Roos en Marloes waren door Qbiq uitgenodigd voor het interessante en leerzame Cradle to Cradle Café event in Keukenconfessies in het Klokgebouw te Eindhoven. Cradle to Cradle (C2C) is een ontwerpfilosofie waarbij wordt uitgegaan van het principe dat afval niet waardeloos is, maar juist ingezet kan worden als alternatieve grondstof. Het is een nieuwe kijk op duurzaam ontwerpen en produceren. Onze partners en ambassadeurs van C2C zijn Desso (tapijt leverancier), Mosa (tegelleverancier) en Qbiq. Zij hebben gezamenlijk dit event georganiseerd en gaven het de volgende titel: ‘Cradle to Cradle, Circulaire gebouwen en Materiaal Paspoorten’.

Maayke-Aimée Damen (professional op het gebied van circulaire economie en duurzaamheid en oprichter van (EME) Excess Materials Exchange) sprak hier over EME -een datingssite voor materialen-  waar materialen gekoppeld worden aan de meest hoogwaardige hergebruiksoptie door speciale technologieën. Tijdens haar lezing gaf ze aan hoe belangrijk het is om bedrijven te helpen bij de transitie naar de circulaire economie. Middels cases liet ze zien, dat het uitwisselen van materialen flinke impact heeft op financiële aspecten binnen het bedrijf, maar ook op de vermindering van CO2 uitstoot.

Hein van Tuijl (medeoprichter en managing director EPEA BV) vertelde over de populaire Materiaal Paspoorten. De naam zegt het eigenlijk al: een paspoort waarin vermeld staat welke grondstoffen er zijn gebruikt voor een bepaald product en in hoeverre het product recyclebaar is. Met de Materiaal Paspoorten proberen ze een fundamentele bijdrage te leveren aan materiaalkringlopen.

interiorworks_dutch_design_cradle_to_cradle

Donderdag 24 oktober
Minimalistische esthetiek, hoge kwaliteitsnormen en praktische oplossingen zien wij bij Vij5

Op uitnodiging van Anieke Branderhorst en Arjan van Raadshooven (oprichters van Vij5) mocht collega Roos een kijkje nemen in de showroom van Vij5. Het Nederlandse designlabel presenteerde in de vernieuwde showroom waren een aantal producten die opvielen.

Onder andere zag Roos de Tempered Steel Panels, ontworpen door Max Lipsey. Deze borden zijn gemaakt van getemperd staal, een techniek die normaal gesproken alleen wordt toegepast om het staal elastisch te maken. Nu heeft het als doel: het creëren van prachtige diep blauwe en paarse kleuren. De borden worden gebruikt als handige magneetborden waar van alles aan opgehangen kan worden. Daarnaast is er een speciale laklaag aangebracht zodat de panelen ook als whiteboard gebruikt kunnen worden. Een stijlvolle en praktische toevoeging in iedere kantooromgeving.

Een lamp die de aandacht trok was de Glint Light ontworpen door Susanne de Greaf. De ontwerpster was zelf aanwezig om het design toe te lichten. Zo vertelde zij dat ze zich heeft laten inspireren door oude Philips-gloeilampposters. De gloeilamp laat zijn licht schijnen door geometrische patronen waardoor een speels licht effect ontstaat en een interactie met de omgeving wordt gecreëerd. De lamp is gemaakt in de kleuren champagne (lichte messing kleur) en black copper (donkere variant met warme gloed). Ieder design heeft zijn eigen charme.

Verder kwam Roos de Vij5 klassieker tegen de FlexVaasDit product heeft eerder de Dutch Design Award gewonnen voor ‘beste consumenten product’ en behoort tot de succesvolste producten van Vij5. Het design is vrij simpel, maar het ontwerpproces is echter een stuk lastiger door de nauwe hals van de vaas en het behouden van kwaliteit. Met deze vaas maak je vergadertafels nog aantrekkelijker.

Vij5 werkt samen met verschillende nationale en internationale ontwerpers die zij zelf rekruteren. Hierdoor wordt de collectie uitgebreid met verschillende ontwerpen die ieder zijn persoonlijke en eigenzinnige eigenschappen hebben, maar tegelijkertijd een interessante eenheid vormen. De producten vertellen een verhaal, dat feilloos aansluit bij de eigen signatuur. Dit maakt de identiteit van Vij5 zo sterk.

interiorworks_dutch_design_vijf

Donderdag 24 oktober
Product launch party bij Drentea

Als feestelijke afsluiting bezochten we de product launch party van Drentea in hotspot Broeinest (Stijp-S). De genodigden (architecten, projectinrichters en andere vakgenoten) werden welkom geheten met een drankje. Daarna werd iedereen voorgesteld aan de nieuwe werkplek: de ‘Ypsilon’.

De manier van werken is door de jaren heen veranderd. Het nieuwe werken vereist een hoop, dus een nieuwe werkplek, die aan deze eisen voldoet, kan niet ontbreken. De ingenieuze Ypsilon is hier het resultaat van en bedacht door een creatieve samenwerking tussen Drentea en FOKLAb. Het idee achter deze werkplek is het creëren van een dynamische werkplek, die voor verschillende werkzaamheden ingezet kan worden. Denk hierbij aan zitten, staan, flexen en scrummen. Het meubel is een verfijnd ontwerp waar akoestiek duidelijk naar voren komt. Verder is er nagedacht over de gebruiksvriendelijkheid en de duurzame, schone en circulaire materialen waardoor het meubel 100% recyclebaar is. De Ypsilon kan op diverse manieren afgewerkt en samengesteld worden aansluitend op ieder ruimte. Zoals ze het meubel zelf mooi omschrijven: ‘Ypsilon is dus geen standaard bureau. Het is een meubel dat het werken optimaal ondersteunt’. FOKLAb en Drentea: ‘Samen zorgen we dat morgen werkt’.

Het leukste nieuws met betrekking tot de Ypsilon is dat wij het meubel als éérste van Nederland in onze showroom mogen presenteren. Dit zal in het voorjaar van 2020 plaatsvinden. Wil je de Ypsilon bewonderen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief (onderaan de website) en blijf op de hoogte.

Op onze website vind je alle specificaties met betrekking tot de Ypsilon. Daarnaast presenteren wij diverse meubels van Drentea in onze showroom. Benieuwd hiernaar? Neem contact met ons op voor een afspraak.

interiorworks_dutch_design_drentea

Van dinsdag 22 oktober t/m zaterdag 26 oktober
De mooiste en nieuwste ontwerpen en ontwikkelingen op het gebied van design

Naast de uitnodigingen van onze partners, bezochten we ook de ‘openbare’ beurs waar verschillende merken hun nieuwste ontwerpen, trends en ontwikkelingen lieten zien. Wij geven hierbij een sfeerimpressie en vertellen in een nutshell wat wij precies tegenkwamen.

Rive Roshan heeft meegeholpen met de uitbreiding van de Signature collectie van Moooi Carpets. Hieruit ontstond een poëtische tentoonstelling waar het geluid van stilte tot uiting kwam. Dit werd o.a. mogelijk gemaakt door de water-patterned, geometrische tapijten in diverse zachte tinten. Moooi Carpets x Rive Roshan: ‘The breaking of light through colour and reflection adds visual wonder to our lives’.

interiorworks_dutch_design_moooi

In Broeinest (Strijp-S) zagen wij Baars en Bloemhof, die ieder jaar een podium bieden aan jonge Nederlandse designtalenten. Deze expositie, van het Nederlandse materialen merk, staat ook wel bekend als de Transitions expo. Hier presenteren zij een uiteenlopende serie aan (nieuwe) materialen. Dit keer in een serene opstelling – ontworpen door Studio Mieke Meijer.

Bij Piet Hein Eek zagen wij de collectie van Floris Wubben. Floris heeft een serie unieke, beeldhouwkundige objecten ontworpen. Wat deze serie zo bijzonder maakt is het materiaal keramiek. Het is een onlogische keuze om meubels te maken van keramiek, maar dit maakt het juist heel interessant. Het doel van deze serie was het opwekken van vragen bij de kijker.

interiorworks_dutch_design_floris_wubben

Als laatste de Fluid Forces expositie van ELLE Decoration. Deze veelbesproken expositie was een beleving an sich met zijn layering als uitgaansbasis. Hier stonden drie thema’s centraal: ‘Concentrate, Co-create en Celebrate’. Zo is er samengewerkt met ontwerper Alex Proba en Nederlands design studio Supertoys Supertoys. Ook Tarket mocht hier zijn kunsten showen en presenteerde een axminster tapijt (tapijt geweven op traditionele Engelse wijze) met dikke, opvallende sierlijke, kleurrijke lijnen. Het leek wel een feestje zo vrolijk was Fluid Forces.

interiorworks_dutch_design_fluid_forces