IW IW
interiorworks_viert_feest_blog_de_stijl

Een kantine inrichting die bijdraagt aan de productiviteit

Geschreven door InteriorWorks op 24 december 2017

100 jaar De Stijl

Kunstbeweging De Stijl bestaat in 2017 honderd jaar en dat moet gevierd worden. Ter ere hiervan hebben wij de gehele website 'in stijl' van De Stijl gezet. In dit blog vind je informatie over deze kunstbeweging, vertellen wij hoe je De Stijl toepast in het interieur en delen wij onze favoriete tentoonstellingen die speciaal voor dit jubileum gehouden worden. Maar laten we beginnen bij het begin: waar komt De Stijl vandaan?

Na de Eerste Wereldoorlog was er behoefte aan vernieuwing. De traditionele kunst werd opzij gezet en al snel ontstond er een nieuwe beweging ‘De Stijl’. Deze Nederlandse kunstbeweging is vernoemd naar het in 1917 opgerichte tijdschrift De Stijl, dat uitgebracht werd door kunstenaars Theo van Doesburg en Piet Mondriaan. Met deze artistieke publicatie wilde zij hun visie op kunst en de maatschappij delen.

Gerrit Rietveld, Bart van der Leck, Jan Wils, Robert van ’t Hoff, Georges Vantongerloo en Vilmos Huszar zijn een aantal belangrijke namen die bijgedragen hebben aan de ontwikkeling van De Stijl.

De Stijl: van tijdschrift naar kunst-, interieur & architectuurbeweging

De Stijl werd al snel meer dan alleen een kunsttijdschrift. Kunstenaars, vormgevers en architecten wilde de samenleving moderniseren, om dit te bereiken moest alles opnieuw worden vormgegeven. Meubels, huizen, steden… De Stijl groeide uit tot een internationale beweging. Nationale en internationale kunstenaars omarmden de beweging en daarmee het maken van speelse, vrolijke en optimistische kunst, interieurs en architectuur. De Stijl staat voor vooruitgang, optimisme, eigenzinnigheid en idealen.

Piet Mondriaan was met zijn abstracte kunst, primaire kleuren en zwart-witte lijnenspel een groot voorbeeld voor De Stijl. Hij inspireerde vele kunstenaars, architecten en ontwerpers van toen, maar ook zeker van nu. Hieronder vind je diverse bekende ontwerpen uit De Stijl beweging.

interiorworks_100_jaar_de_stijl_inspiratie

De Stijl was en is een belangrijke inspiratiebron

Hoe kun je De Stijl toepassen in het interieur? Laten we beginnen bij de kenmerken. Er worden veel primaire kleuren en non-kleuren als wit, zwart en grijs gebruikt. Deze kleuren worden verwerkt in horizontale, verticale en diagonale lijnen of rechthoekige vormen. Ook zie je vaak asymmetrische vormen en lijnen die elkaar loodrecht kruisen.

Nu je dit weet, kun je met een frisse blik naar het huidige moderne meubilair kijken en de schilderijen van Mondriaan om te zetten naar het interieur. Gebruik als basis zwarte en witte elementen en grafische lijnen. Vul dit aan met primaire kleuren als rood, geel en blauw. Je zult zien dat veel producten matchen met één of twee van de eerder genoemde kenmerken. De Stijl is en blijft namelijk een belangrijke inspiratiebron voor vele ontwerpers. Om het interieur compleet in stijl te laten zijn kies je meubels uit met strakke lijnen en asymmetrische vormen in het bekende primaire kleurenpallet. Zoals hieronder in het moodboard is voorgedaan.

Verwerk kenmerken van De Stijl in het interieur

  • Primaire kleuren, zwart, wit en grijs
  • Horizontale, verticale en diagonale lijnen
  • Rechthoekige vormen
  • Asymmetrische composities
  • Lijnen die elkaar loodrecht kruisen

Tentoonstellingen 100 jaar De Stijl

Wil je meer inspiratie op doen? Ga dan naar één van de tentoonstellingen van 100 jaar De Stijl. Door het hele land kun je De Stijl proeven, klik hier voor het hele overzicht. Hieronder vind je een aantal van onze favorieten tentoonstellingen.

Tentoonstelling Architectuur & Interieur in Den Haag

Tot 17 september 2017 heb je de kans om de speciale tentoonstelling Architectuur en interieur te bekijken in het Gemeente Museum Den Haag. Klik hier voor meer informatie.

Tentoonstelling  De Stijl in het Stedelijk Amsterdam

In het Stedelijk kun je tot en met 27 november De Stijl 'oud en nieuw' in zes zalen bewonderen. Stedelijk laat zien hoe de stroming weerklank vond en vindt bij andere kunstenaars. Meer informatie vind je hier.

Advies nodig? Vraag het onze projectinrichters!

Interieuradvies nodig? Grote aantallen nodig voor projectinrichting van hotels, kantoorpanden of restaurants? Onze projectinrichters geven zijn gespecialiseerd in het inrichten van interieurs. InteriorWorks voorziet vele kantoren en horecazaken van geschikt design meubilair maar richt ook schoolkantines en bedrijven in de zorg in. Met meer dan 200 designmerken in ons portfolio zijn wij er zeker van dat wij het juiste advies kunnen geven, inclusief scherpe offerte bij meerdere aantallen. Meer weten? Neem dan contact met ons op via: contactformulier of 020 635 24 40.

Disclaimer: Het InteriorWorks team doet zijn uiterste best om alle rechthebbenden van foto’s te benaderen of duidelijk de bron te vermelden. Mocht jij onverhoopt toch menen de rechten te bezitten of dat de genoemde bron niet klopt, neem dan contact met ons op via info@interiorworks.nl.