IW IW

De Milaan Design Week zit er weer op. Wij waren erbij en hebben onze hoogtepunten voor je onder elkaar gezet.

Geschreven door InteriorWorks op 24 maart 2023

Een stad die zeven dagen lang design, innovatie en ontwikkeling ademt: dat is Milaan tijdens de Design Week. Met natuurlijk de Salone del Mobile: één van de meest interessante beurzen van het jaar.

Een week lang staat Milaan op zijn kop: een enorme bron van inspiratie met zoveel moois verspreid over de hele stad dat je altijd tijd te kort komt. En wij waren erbij!

Maandag, de eerste dag van de Design Week, vertrokken we met vier collega’s naar Italië om op zoek te gaan naar de nieuwste product releases, duurzame materialen die we in onze projecten kunnen toepassen en alles wat met design te maken heeft.

Wij hebben de hoogtepunten van drie dagen Milaan voor je onder elkaar gezet. Lees je mee?

Met z'n allen naar buiten

Links: Pedrali / Midden: Kettal / Rechts: GUBI

Het zonnetje scheen volop in Milaan. En dat was maar goed ook, want wat direct opviel dit jaar was de focus op meubilair voor buiten. De aangename temperatuur in Milaan gaf ons dan ook de mogelijkheid het buitenmeubilair optimaal te testen.

De outdoor collectie van Minotti was werkelijk prachtig. Eentje die je zo binnen zou kunnen plaatsen. Dit viel sowieso op bij een groot deel van de outdoor collecties: de multifunctionaliteit van de ontwerpen. Het verschil tussen outdoor en binnen wordt steeds kleiner.

Emu houdt wel vast aan meubilair voor buiten en is druk aan de weg aan het timmeren met een omzwaai van aluminium naar hout. Zo presenteerde ze in Milaan bekende ontwerpen met gebruik van teak.

GUBI

En dan GUBI; waar zullen we beginnen? Voor ons een absolute highlight van Design Week 2023. Alle vier dwaalde we onze eigen weg door de adembenemende locatie Bagni Misteriosi; een zorgvuldig, in oorspronkelijke stijl gerestaureerd openbaar zwembad uit de jaren ’30. De luxe showcase is mede vormgegeven door Hector Mendoza, die wij spraken over deze bijzondere tentoonstelling.

Naast de bekende klassiekers kwam GUBI dit jaar ook met veel nieuws. Onder andere de Bohemian 72 bamboe loungestoel naar een ontwerp van Gabriella Crispy was nieuw; Gubi heeft de rechten van deze klassieker opgekocht en het ontwerp uitgebracht. Ook kwamen we hier een limited edition vloerlamp tegen waar slechts 650 stuks van zijn gemaakt, naar een origineel ontwerp van Pavo Tynell.

Duurzame oplossingen

Links en rechts: Andreu World / Midden: MOGU

Onlangs hebben wij als InteriorWorks onze duurzaamheidsambities kenbaar gemaakt. Als merkonafhankelijke tussenpartij willen wij de nodige transparantie m.b.t. duurzaamheid in ons vakgebied creëren. We waren dus erg benieuwd naar de laatste ontwikkelingen en innovaties in Milaan, zeker omdat het overkoepelende thema van de Design Week dit jaar duurzaamheid was.

Naast een aantal bekende technieken, bijvoorbeeld het gebruik van hennep, kwamen we ook een aantal verrassende merken tegen: zoals het Italiaanse MOGU. Een, nu nog, kleine start-up die druk bezig is om de markt te veroveren met wandpanelen en vloeren gemaakt van restafval met behulp van mycelium (schimmel).

Een tweede absolute highlight voor ons was Andreu World. Het merk zette deze Design Week vol in op de toekomst met veel duurzame oplossingen. Wij waren bij de opening van de prachtige nieuwe showroom ontworpen door Patricia Urquiola, waar we tussen de drukte van de komst van Philippe Starck warm werden onthaald door Antoinette Haadsma. Zij gaf ons samen met Alberto Martínez een persoonlijke rondleiding door de nieuwe showroom.

Hieruit kwam naar voren dat de showroom duidelijk een ode is aan duurzaamheid: een wand gemaakt van gerecycled plastic, een stenen vloer van teruggewonnen materiaal en indrukwekkende FSC-gecertificeerde eiken schermen.

Hier vonden we onder andere de circulaire back-to-basics collectie van Philippe Starck. Een simplistische serie meubilair gemaakt van multiplex en in elkaar gezet met behulp van een eeuwenoude techniek van spieën.

BYBORRE pakt uit in Milaan

BYBORRE

Het innovatieve textielbedrijf BYBORRE is hier om impact te maken en transparantie in de wereld van textiel te brengen. Hun expositie Elephant in the Room in het imposante Castello Sforzesco zette deze missie kracht bij. Hier vonden verschillende interessante en informatieve talks plaats en liet BYBORRE zien wat er écht achter de labels op stoffen schuilgaat. Dit doen ze ook door middel van stof-paspoorten.

Het Amsterdamse merk is begonnen in de mode, maar vindt steeds meer zijn weg in de interieurwereld. Zo hebben ze o.a. een samenwerking met Montis en Arco waar hun stoffen al in de collectie zijn opgenomen. Ook zagen we stof van BYBORRE terug op de beurs bij producten van Sancal.

BYBORRE zet volledig in op de verduurzaming van de textielwereld. Dit doen ze o.a. door de productie lokaal te houden. Als een klant in Azië stof van het merk wil, hoeft dit niet eerst vanuit Nederland opgestuurd te worden.Alles wat in Castello Sforzesco te zien en te voelen was, is gemaakt met machines, naalden, garen, vezels en grondstoffen gemixt met de energie om iets te creëren wat problemen oplost.

BYBORRE blijven we zeker volgen, want we zijn zeer onder de indruk van hun bedrijfsvoering en de stappen die ze zetten op het gebied van duurzaamheid.

Lange rijen voor de showrooms

Midden: Versace / Rechts: Hermés

Woensdag zijn we de stad ingedoken om verschillende showrooms te bezoeken. En wij waren niet de enige, want er stonden lange rijen in heel Milaan voor de showrooms die elk jaar groter uit lijken te pakken.

Vooral bij de bekende modehuizen kwamen we terecht in lange rijen. Versace, Fendi Casa, Hermés en Giorgio Armani zijn al langer bezig om de interieurwereld te veroveren, maar krijgen een steeds grotere voet tussen de deur. Dit was ook te merken in de populariteit van de showrooms. De rijen bij Bottega Veneta en Giorgio Armani waren helaas zo lang dat we deze aan ons voorbij hebben moeten laten gaan.

Gelukkig hebben we wel van Fendi Casa, Hermés, Philipp Plein en Versace kunnen genieten. Zo pakte Versace groots uit op de Salone del Mobile met hun Home-collectie. Al vanaf een afstand werd duidelijk dat dit de stand van Versace was door het kenmerkende logo. Ook de afwerking en details waren hier van hoge kwaliteit. Het blijft bijzonder hoe deze merken de uitstraling van hun kleding zo mooi weten te vertalen naar het interieur.

Laatste toepassingen voor op kantoor

Links en rechts: Kettal / Midden: Arco

Deze Milaan Design Week zagen we iets nieuws op de stand van Kettal. Deze gerenommeerde fabrikant van outdoor meubilair breidt zijn collectie uit met workplace furniture en dit pakken ze zeer serieus op. Zo presenteerde Kettal een nieuwe indrukwekkende belcel en werkplek.

Zeker de belcel viel op in kwaliteit en functionaliteit. Deze voelde dankzij het verfijnde design eerder aan als een echte fijne werkkamer dan een zakelijke pod. Deze sfeer werd overgebracht door het gebruik van diverse materialen, de kleuren, een lamp en een gordijn.

Ook onthulde Kettal een aanlandwerkplek met stoelen van Antonio Citterio. Erg bijzonder, want deze werkplek is niet geheel in de sfeer van het merk, maar wel een zeer mooie aanvulling die zowel privé als zakelijk gebruikt kan worden.

Wie ons ook verraste was Arco met een grote, volledig in hoogte verstelbare tafel: de Hat. Het was bijna niet zichtbaar dat de tafel volledig verstelbaar was. Een vernieuwende toevoeging voor toekomstige projecten.

Masterly - The Dutch in Milano

Links: Tarkett / Midden: From Waste to Wonder-lamp Philips / Rechts: Aptum Lightning

Een bezoek aan de Milaan Design Week is natuurlijk niet compleet zonder even langs te gaan bij Masterly. Dit jaar verzamelden meer dan honderd Nederlandse designers zich in een nieuw complex om de hoek van de Duomo: Palazzo Giureconsulti. Hier zagen we een volledig recyclebare tapijttegel collectie van Tarkett met een indrukwekkend lage ecologische voetafdruk. Hiervoor werkte het merk samen met architect en designer Patricia Urquiola, die ook verantwoordelijk was voor de showroom van Andreu World.

Bij Masterly werden we ook verrast door bijzondere verlichting. Zo ook door het duurzame ontwerp van Aleksandra Gaca voor Philips waarbij visnetten zijn omgetoverd tot lampen. Even verderop liepen we tegen de bijzondere lampen van Aptum Lightning aan. Bij Masterly zagen we een aantal minimalistische ontwerpen, maar het merk maakt het mogelijk om je eigen configuratie samen te stellen.

Natuurlijke materialen zijn het helemaal

Kawashima Selkon Textiles

Hout – een materiaal dat we veel gespot hebben in Milaan. Veel merken kiezen ervoor om hout in hun nieuwste ontwerpen te verwerken. Inclass liet vooral veel hout in combinatie met leer zien. En ook bij GUBI kwam hout terug, zo ook in de rug van de bekende Beetle-stoel. Normaliter is dit kunststof, maar dit model dat negen maanden geleden het licht zag stond nu ook in de GUBI-showroom te pronken.

Een andere unieke kijk op materiaal kwamen we tegen bij Kawashima Selkon Textiles in Superstudio. Hier zijn de organische vormen van mos herdacht in een unieke opvallende stof.

Interieur is meer dan alleen meubilair

Links en rechts: Moooi / Midden: Atelier Vierkant

Iets wat wij natuurlijk al langer weten: interieur is meer dan alleen meubilair. Het interieur van je kantoor, restaurant of hotel is geen doel, maar een middel voor geluk en gezondheid. En daar hoort veel meer bij dan alleen een mooie (bureau)stoel of tafel.

Dit zagen we ook terug in de showroom van Moooi, waar we kennis maakten met hun EveryHuman Room Fragrance concept. Door middel van het beantwoorden van een aantal vragen kon je hier je eigen interieurparfum creëren. Volledig afgestemd op jouw wensen en persoonlijke voorkeuren. Een mooie toevoeging voor kantoren, want naast veel groen op de werkvloer doet geur ook iets met je. Dit gaan we zeker vaker terugzien!

Over groen op de werkvloer gesproken: Atelier Vierkant viel op tijdens de beurs door hun gigantische potten. Hier zagen we hun nieuwe indrukwekkende collectie voor het eerst.

Grazi Milaan!

Na drie inspirerende dagen zijn we weer vol energie en inspiratie aan de slag gegaan vanuit onze showroom in Amsterdam. We hebben veel mooie nieuwe producten en ontwerpen gezien die erg interessant kunnen zijn voor onze projecten.

Op het gebied van duurzaamheid hadden we gehoopt meer te leren over de laatste ontwikkelingen. Ook was het zoeken naar duurzame design meubelen en toepassingen van duurzame materialen. We hebben mooie initiatieven gezien, maar deze worden nog niet op grote schaal toegepast. We kunnen niet wachten om hier meer van te zien op de andere beurzen dit jaar.