IW IW
afleidingen_voorkomen_tips_interiorworks

Oplossingen om afleiding te voorkomen

Geschreven door InteriorWorks op 22 december 2017

6x akoestische oplossingen

Een gevolg van ‘Het Nieuwe Werken’ zijn open ruimtes (kantoortuinen) met veel werkplekken en dus ook veel mensen. Mensen met verschillende werkzaamheden, uit andere teams en werkgebieden komen in één ruimte te zitten. Dat is natuurlijk goed voor het sociale vlak, maar het kan nadelig zijn voor de concentratie. Zo is de kans groot dat die collega van de verkoopafdeling, die continu zit te bellen, de concentratie van andere verstoort. Even overleggen zonder dat het halve kantoor meeluistert zit er ook niet echt in en jezelf afsluiten voor de rest ook niet. Gelukkig zijn er tal van oplossingen om al deze problemen te voorkomen. Voorkomen is natuurlijk beter dan oplossen, maar oplossen is altijd beter dat niets doen. Hoe dan ook geven wij 6 tips om afleiding op de werkvloer te voorkomen met in de hoofdrol: akoestische oplossingen.

Tip 1: Kies voor akoestische ruimteverdelers/scheidingswanden

Door her en der ruimteverdelers en scheidingswanden te plaatsen geef je iedereen het gevoel toch een 'eigen' kantoor te hebben. Plaats ook akoestische scheidingswanden tussen de bureaus voor extra privacy op het gebied van zicht en geluid. Is er geen plek voor een concentratieruimte? Ga dan voor de BuzziCockpit van BuzziSpace. Hiermee creëer je een rustige werkplek op het bureau (of welke tafel dan ook).

Tip 2: Zorg voor een akoestische belplek/telefoonzuil

Die bellende collega waar wij het zojuist over hadden, die kan in het vervolg zijn telefoontje afhandelen in de daarvoor bestemde belcel of telefoonzuil. Middels een telefoonzuil wordt het telefoongesprek gedempt en horen andere er haast niets van. Mooie bijkomstigheid: telefoontjes waar niemand iets mee te maken heeft, worden ook niet gehoord. Jij blij, zij blij.

Tip 3: Creëer een akoestische overlegruimte

In een kantoortuin zijn er bureaus en bureaustoelen in overvloed. Juist hier is het van belang dat er naast werkplekken ook ruimtes gecreëerd worden waar men in alle rust kan overleggen. Binnen grote organisaties moet de vergaderruimte meestal gereserveerd worden. Doe je dat niet, dan kom je vaak tweedes. Een informele overlegruimte biedt dan uitkomst. Een afzonderingszitje is zeer geschikt voor informeel overleg. Zo zorgt de Vitra Alcove Cabin ervoor dat 4 tot 6 personen zich visueel en akoestisch kunnen afschermen.

Tip 4: Akoestische zitjes zijn multi-inzetbaar

De koffiehoek is zo’n plek waar mensen graag even een praatje maken. Hartstikke goed natuurlijk, want onderling contact draagt bij aan een fijne werksfeer. Om te voorkomen dat andere hier last van hebben kun je naast een ruimteverdeler ook akoestische fauteuils en banken plaatsen, deze dempen de geluiden zodat niemand er last van heeft. Naast 'bijkletsen' kunnen dit soort zitjes ook gebruikt worden voor één op één overleg of als concentratie plek om even wat documenten door te nemen. Zet er een comfortabele bank neer, een fauteuil, een tafeltje en je zult zien dat mensen hier al snel gebruik van gaan maken.

Tip 5: Akoestische decoratie

Een open kantoor oogt al snel kaal. Een beetje decoratie misstaat dan ook niet en als ze dan ook nog eens bijdragen aan de akoestiek is het helemaal top. Zo kun je met de akoestische wandtegels van Offecct een mooi patroon maken in de kleuren van het bedrijf. Ook zijn er diverse ruimteverdelers die naast een akoestische functie ook een decoratieve functie hebben.

Tip 6: Akoestische opslagruimte

Een kantoortuin kan naast kaal, ook rommelig lijken. Er wordt dan ook vaak een clean desk policy geïntroduceerd. Her en der een kast plaatsen is dan ook nodig. Sla twee vliegen in één klap en ga voor een kast met een akoestische functie. Voorbeelden hiervan zijn de akoestische schuifdeurkast van Drentea en de Pillow Space ruimteverdeler van Cascando.

Anne Marijn Hiemstra: "Akoestische oplossingen kunnen ook mooi en in lijn zijn met de rest van het interieur"

Onze interieuradviseur Anne Marijn Hiemstra laat in het moodboard zien dat akoestische oplossingen ook mooi en in lijn zijn met de rest van het interieur. Sterker nog, veel akoestische oplossingen zijn in allerlei kleuren en stoffen verkrijgbaar. De producten die gebruikt zijn hebben een natuurlijke uitstraling. Door lichte kleuren en vormen uit de natuur te gebruiken creëer je een ontspannen en rustige sfeer in de grote, soms wat drukke, kantoortuin.

Hulp nodig bij het kiezen van een akoestische oplossing?

Onze projectinrichters en interieuradviseurs denken graag mee. Wij hebben veel ervaring met het inrichten van kantoorruimtes. Neem contact met ons op via: contactformulier of via 020-2358560.