IW IW
orgatec_keulen_beurs_blog_header_interiorworks

Orgatec 2018 Keulen

Geschreven door InteriorWorks op 30 december 2018

Een bezoek aan Orgatec 2018 Keulen

Donderdag ochtend 25 oktober moest elk teamlid zich om 05:45 melden op kantoor InteriorWorks. Op deze vroege morgen zijn we namelijk richting Keulen gereden met op het menu: een vol programma bij Orgatec 2018. Orgatec is een tweejaarlijkse internationale design beurs over inrichting, verlichting, vloeren, akoestiek en mediatechnologie binnen de werkomgeving. We bezochten leveranciers en kwamen veel nieuwe meubelstukken tegen.

De beurs

Muuto

Na allemaal goed wakker te zijn geworden tijdens de rit, hebben we gelijk een bezoek gebracht aan onze vrienden van Muuto. We werden ontvangen door de altijd fijne en warme sfeer, en prachtige collectie met nieuwe en oude producten. De stand van Muuto was in diverse ruimtes ingericht, zoals kantoor, hospitality en woonkamer met veel warme invloeden. Muuto ontving ons daarnaast met een kop koffie en een flink stuk appelkruimelbrood om onze dag nogmaals goed te beginnen. Muuto heeft heel veel nieuws! De sterren van de stand was de kleine versie van Under the Bell hanglamp, de nieuwe Fiber Lounge stoel en de Fiber Armchair op een swivel base met wielen en gasveer (deze kan dus omhoog en omlaag). We zagen het daarnaast he-le-maal zitten in de nieuwe Outline bank met hoge rug, met onze voetjes op het nieuwe Pebble Rug vloerkleed en ons bakkie pleur op de Still Café tafeltje van Iskos-Berlin die begin volgend jaar uit zal komen. Oh! En het Beam tafellampje is ook een plaatje.

orgatec_keulen_muuto_collectie

Menu en Fredericia

Bij de stands van Menu en Fredericia kregen we een mooie collectie en samenstelling van producten op ons netvlies. Een nieuw product bij Menu is de Circular Lamp (Studio WM), die te bedienen is door middel van een app. Het Deense design merk heeft ook de Harbour collectie uitgebreid met een barkruk en een stoel op wielen. In de nieuwe Menu collectie zijn veel donkere tinten gebruikt, zoals donkergroen en bordeaux rood. Dit in combinatie met veel marmer en herfstachtige bloemen, maakte het geheel helemaal af! Bij Fredericia zagen we meer natuurlijke tinten en materialen terugkomen, zoals leer, hout en steen. Vooral de bijna zwevende salontafel van het designmerk trok onze aandacht. Daarnaast staat all-time favoriet The Spanish Chair het hele jaar in het zonnetje, aangezien dit ontwerp van Børge Mogensen uit 1958 dit jaar haar zestigste verjaardag viert. Fredericia heeft om dit fantastische ontwerp van Mogensen te eren, een special edition uitgebracht in de kleur olijfgroen. De ontwerpers van Fredericia zijn voor deze edition het archief van de designer ingedoken en ontdekte hier deze subtiele en natuurlijke kleur. Naast het feit dat deze kleur door hem zo aanbeden werd, was dit ook dé kleur uit de jaren ’60.

orgatec_keulen_menu_harbour_circular_lamp
orgatec_keulen_fredricia_natuurtinten_interieur

Wilkhahn

Al slenterend langs alle stands van de design merken, zijn we flink wat leuke dingen tegengekomen. Een toffe stand was de award winnende stand van Wilkhahn; een reusachtige stand met veel natuurlijke kleuren zoals wit en hout. Bij Wilkhahn zagen we veel vernieuwende producten, zoals de Timetable Lift; een klaptafel op batterij. Dit is niet zo maar een klaptafel, maar een multifunctionele kantoorkanjer. De Timetable Lift is niet alleen elektrisch, verrijdbaar en opklapbaar, de tafel is ook nog eens in hoogte verstelbaar en te gebruiken als whiteboard. Deze tafel verwachten wij veel terug te zien binnen de projectinrichting van kantoren. Andere leuke producten waren de Sitzblock vierpoot zithulp – een speelse kruk die gemakkelijk te verplaatsen is – en de Landing akoestische wandpanelen. Onder het mom van ‘sta op voor je gezondheid’ (heb jij de zitcheck van Zilverenkruis al gedaan?), bieden deze wandpanelen de mogelijkheid om korte, staande vergaderingen te houden door de uitstulpingen.In het midden van de Wilkhahn stand stond een lange bar waar een heel leuk bordje “gereserveerd voor team InteriorWorks” op stond. Wij kregen de eer om ons hier even te positioneren en onze maagjes te vullen met spaghetti pollo om vervolgens weer verder te kunnen hobbelen over de rest van de beurs.

orgatec_keulen_wilkhahn_designs

Flokk

We bezochten Flokk voor een korte pitstop om te kletsen met de Nederlandse agent en hebben de beursdag mooi af mogen sluiten bij Haworth. Hier kregen we een rondleiding en uitleg over de kantoorproducten onder het genot van eine deutsche Brezel (een pretzel dus) en een borrel. Een opvallend nieuw product van Haworth is de Soji ergonomische bureaustoel. Binnenkort online!

Award winnaars en uitblinkers

De deelnemende design merken van Orgatec kregen de kans om een Frame Award te winnen. De jury van de awards beoordeelde de producten en stands op de meest innovatieve kleurencombinaties, verlichting en materialen.

Dutch Design merk De Vorm heeft dit jaar een Frame Award gewonnen voor ‘Best Use Of Colour’. Volgens de jury was het de combinatie van het zachte kleurenpalet met natuurlijke tonen en de interessante texturen van het meubilair die de prijs hebben binnen gehengeld. Wij zelf zouden De Vorm graag een award willen geven voor het nieuwe stoeltje dat gepresenteerd werd, namelijk de Blend in or Stand out stoel. Naast dit nieuwe product, presenteerde het merk een nieuwe tafel: Big, Bigger, BiggestWe zagen een oase van From Bottle to Chair fauteuils – de welbekende duurzame Pod fauteuils – die geheel vervaardigd zijn uit plastic flessen. De bestaande producten van het merk, zijn nu verkrijgbaar in een nieuwe opvallende kleur geel.

orgatec_keulen_devorm_frame_award

De ‘Best Use of Materials’ ging dit jaar naar Molo Design, die een holistische benadering hebben gekozen op het gebied van materiaalgebruik en het showen van de producten. Molo creëert meubilair op basis van papier. Een voorbeeld van zo’n papieren product, is de Paper Wall. Deze flexibele papieren muur is geheel in en uit te vouwen tot een soort accordeon; je kunt deze dan ook positioneren zoals jij dat wil. Een ander product met een fikse wow-factor is de papieren lamp Cloud Softlight Mobile. Bekijk hier meer van Molo.

‘Best Use of Light’ werd dit jaar binnengesleept door Kokuyo Furniture. Op de Kokuyo stand werd een bureaustoel geshowcased als een soort skelet. Het gebruik van verlichting liet het bureaustoelen-skelet oplichten en stond geheel in de spotlight. Het product kreeg een bijna buitenaardse eigenschap en was erg bijzonder om te zien. Naast ‘Best Use of Light’ won Kokuyo ook de award voor ‘Trade Fair Stand Of The Year’. De race was tussen twee stand ontwerpen, die beide een compleet verschillend concept hadden: de ene was grimmig en bijna buitenaards, en de ander was uitnodigend en warm. Vitra’s Work Campus is voor deze prijs op de tweede plek geëindigd.

Een echte uitblinker op de beurs was de stand van Prooff, welke ontworpen is door DoepelStrijkers op basis van externe effecten en invloeden. Binnen het ontwerp van de stand kwamen ervaringen van binnen en buiten samen, zoals dat van de mens en de natuur. De verandering van de verlichting was het belangrijkste element van de stand en verwees naar het veranderende licht gedurende een dag. Deze geanimeerde verandering van het licht creëerde een omgeving die net als de natuur nooit statisch is. Welzijn op het werk is tegenwoordig een belangrijk onderwerp. Ruimten waar verandering kan worden ervaren, zoals je dat ervaart in de natuur, verminderen stress en bevorderen de productiviteit. Dat is wat Prooff dan ook wil bereiken.

Een pakkend verhaal voor ons allemaal, was dat van Vepa. Een aantal van het team hebben deze stand bezocht en werden verblijd met het Whales Project. In dit uiterst duurzame project wordt gebruik gemaakt van plastic flessen voor de productie van meubelstukken. Deze flessen worden uit de Amsterdamse grachten gevist; mensen gaan er met een visnet op uit. De hele Plastic Whale Circular Furniture collectie is het checken zeker waard! Bekijk het hier.

orgatec_keulen_vepa_circular_furniture

Design Post

Op dag 2 van ons Keulen avontuur hebben we Design Post bezocht. Design Post is een showroom voor de designliefhebbers en is een inspiratiebron voor de bezoekers uit het vak. In de historische hallen van de voormalige pakketpost in Keulen, presenteren internationale meubelmerken van topklasse de nieuwste collecties en trends.

We zijn ontvangen door Gaby van Moroso. Hier kregen we een heerlijke Italiaanse cappuccino en werd verteld over de ambachtelijke werkwijze bij Moroso en hoe iedereen binnen het bedrijf is betrokken. Zo worden alle ontwerpen en producties getest door de ontwerpers zelf. We hebben een rondje gemaakt door de showroom en tóch blijft de bestseller Take a Line for a Walk fauteuil onze favoriet. De fauteuil stond te showen in een hele mooie leren uitvoering. In zo’n showroom ervaar je de producten van Moroso op een hele andere manier en het was tof om bijzondere lampen van bijvoorbeeld Ingo Maurer in het echt te zien. Nieuwe en gespot: de Chamfer sofa, de Ayub fauteuil van Edward van Vliet, de Moroso Arco tafel en de Diesel by Moroso Gimme more sofa.

De laatste rondleiding van Keulen kregen we van Arco. Hier kwamen we nieuwe producten tegen zoals de Mono die was ontworpen op basis van het nieuwe en flexibele werken, en de extreem lange tafel met glazen kolompoot – de Slim+ Connected  die is ontworpen op aanvraag van architecten. En het aller, aller laatste product van Keulen was de Sketch Boardroom stoel; een combinatie van een lounge stoel en een vergaderstoel.

Ben je benieuwd welke beurzen we allemaal gaan bezoeken in 2019? Bekijk hier de designbeurzen die je niet mag missen!

orgatec_keulen_moroso_designs
orgatec_keulen_kettal_extremis