Salone del Mobile 2018
Gespot, gezien en aanbeden tijdens Salone del Mobile
Samen met 300.000 anderen, bezocht InteriorWorks afgelopen week de Salone del Mobile in Milaan. Met deze beurs in het vaandel zijn alle wijken in de hoofdstad van stapel en kan je door de hele stad kunst, design en ander mooi spul tegen het lijf lopen. Voor de achterblijvers onder ons – want ja, helaas kan niet iedereen mee met dit uitstapje – heeft onze Milaan crew hun verhalen met moeite moeten binnenhouden, om deze vervolgens op maandag ochtend als een tuinsproeier op kantoor weer uit te spuwen.
Alhoewel zij (en wij) hier uren over door kunnen blijven praten, hebben we een kleine samenvatting gemaakt van al het moois dat zij zijn tegengekomen tijdens hun bezoek.
Dag 1: Venture Centrale, Vitra & Bar Anne
Direct na aankomst heeft de IW-crew zich naar Ventura Centrale begeven, waar in verlaten ruimtes allerlei exposities te zien waren. Hier hebben zij onder andere Baars & Bloemhoff bezocht en bekeken zij de samenwerking tussen Surface en David Rockwell; architect en oprichter van award-winnend design en architectuur bedrijf Rockwell Group.
De volgende stop was bij Ventura Future, wat in het overgebleven casco van een appartementen complex plaatsvond. In elke kamer van verschillende oude woningen stond een ontwerper met zijn “toekomst visie”. Jaren terug had een farmacy faculteit haar vestiging gevonden in dit gebouw. De voormalige studenten hebben hier hun werk nagelaten en precies die studenten werden uitgenodigd als exposant voor dit project. Zij deelde hier hun visie van de nieuwe generatie ontwerpers en dat was een toffe verzameling om te zien. Het ging hier van lichtarmaturen tot aan 3D geprinte vloeren en zonne-energie.
Met een knar vol toekomst inspiratie is het team naar de wijk Brera getrokken, waar zij de expositie ‘Typecasting’ van Vitra hebben bezocht. De expositie vond plaats in oud arena La Poleta, waar Vitra samen met designer Richard Sadler 200 objecten uit het Vitra archief heeft getrokken. Hier waren klassiekers, nieuwe producten en prototypes te zien. Aangezien InteriorWorks zich in zo’n geval als een kind in een speelgoed winkel voelt, was er na een rondleiding in La Poleta een vrij programma ingepland waarbij iedereen zijn eigen weg kon gaan langs verschillende plekken.
Bar Anne – de volgende stop – is alles behalve een bar. Award winnend Amsterdams architectuurbedrijf Space Encounters, is samen met Children Of The Light verantwoordelijk voor dit project. Hier kreeg InteriorWorks niet zo maar een expositie te zien, maar het was een geheel bijzondere ervaring op zich. Bar Anne is compleet operationeel en al het design dat is gebruikt, is ook daadwerkelijk in gebruik. Iets wat zeker een prijs mag winnen is de expositie van Lensvelt, waarbij zij meubilair tentoonstelde onder het thema ‘Nothing New’. Lensvelt biedt ontwerpers en architecten mogelijkheden en gereedschap om de beste interieurs te ontwikkelen. Het doel dat daarbij is gesteld is om een groenere, betere en een socialere wereld te creëren. Dit jaar hebben zij dit gedaan door hun eigen kantoormeubilair terug te kopen via Marktplaats en E-Bay. Er staat dus niets nieuws, maar al het gebruikte meubilair is nog in goede staat.
Om dag 1 af te sluiten: eten bij Lentini’s.
Dag 2: De beurs
Dit was de beursdag, waarbij de crew de hele dag langs nieuwigheden, toffe materialen en fraaie meubelstukken heeft geslenterd.
Tot een uur of zes hebben zij een afsluitende borrel gedaan bij het Italiaanse design label Arper, waarna zij zich kort hebben opgedoft om vervolgens (weer) te gaan borrelen naast de Duomo bij Baretto. Dit is naast het restaurant Maio, wat zich op het dakterras van warenhuis Milano Rinascente bevindt.
Na wederom een heerlijke Italiaanse schotel, heeft iedereen zich verzameld bij Bar Basso. Het verhaal gaat dat hier de lekkerste Aperole Spritz geschonken wordt.
Dag 3: Rossana Orlandi, Moooi & Nendo
Met pijn in het hart werd er op dag drie alweer uitgecheckt in het hotel, is de groep zich naar Spazio Rossana Orlandi gegaan. Hier wordt podium geboden aan allemaal talentvolle nieuwe designers om hun collecties te showen, maar ook bekende designers stonden hier zoals Dutch designer Dirk vander Kooij.
Het merk Moooi bevond zich dit jaar in de wijk Tortona, waar het hele team een bijzondere rondleiding kreeg. Hierna volgde er een vrij programma waarbij iedereen zich kon voldoen in eigen kunstige behoefte. In de wijk Tortona waren onder andere Superstudio en Nendo te vinden. Nendo is een Japanse designer die dit jaar samen met 10 fabrikanten de magie van bewegen heeft ontdekt – Forms of Movement – en hierbij de mens in contact bracht met technologie en materiaal. Dit contact was de interactie tussen de mens en objecten die zich rondom ons begeven; bewust en onbewust. “Daar stond een stoel en daarom zat hij”, dit is een automatische beweging. Vraag hierbij was hoe erg design objecten ons manipuleren zonder dat wij hier bewust van zijn.
Aan alles komt een einde en daarom is het na dag drie tijd om naar huis te gaan. Waar kijken we allemaal naar uit?
Lees verder voor trends en producten waar wij naar uitkijken!
Wat zijn de nieuwe trends?
Salone del Mobile is elk jaar een bom aan inspiratie met allerlei nieuwe materialen, trends en producten. Tijdens de beurs liepen we voornamelijk tegen diepe effen kleuren aan, zoals stug volhoudend okergeel, donkerblauw en milennial pink en verwachten dan ook veel producten te zien in een diepgekleurd jasje. Iets wat zij ook opvallend vaak tegen het lijf zijn gelopen, is een nieuw materiaal in de vorm van een soort schapenvacht stoffering en het gebruik van marmer. Naast nieuwe trends zijn de oude klassiekers weer helemaal in, maar dan met een nieuw tintje.
Waar kijken we naar uit?
Iets wat onze sales mannen onwijs naar uitkijken is een nieuw kuipstoeltje van Arper, de Cosm bureaustoel van Herman Miller en de Magis Brut tafel.