IW IW
salone_del_mobile_map_anne

Salone del Mobile - Waar moet je heen?

Geschreven door InteriorWorks op 29 december 2018

Bij deze spots moet je zijn geweest

Het is zover! Salone del Mobile staat in de startblokken; dé internationale design week van het jaar. Onze saleshunters en designtijgers hebben hun koffers gepakt en gaan op safari in de Italiaanse hoofdstad, op zoek naar de nieuwste ontwerpen van 2018.

Salone del Mobile – groot favoriet hier op kantoor – organiseert voor de 57e keer de grootste internationale beurs op het gebied van design en meubilair. Per jaar trekken meer dan 300.000 bezoekers uit 165 verschillende landen naar Milaan voor dit spektakel. Ruim 2.000 exposanten tonen hier onderscheidende producten en oplossingen voor het hedendaagse leven. Dit natuurlijk met een combinatie van design, technologie en duurzaamheid.

Naast de beurs als hoogtepunt van de design week, staat de hele stad in extase en zijn er in elke buurt exposities en shows te vinden. Wij van InteriorWorks kijken altijd onwijs uit naar dit – voor ons exotische – uitstapje en daarom heeft Anne een route uitgestippeld die wij zullen gaan lopen.

Stop 1: 5Vie-district – Seletti Design Parade

We beginnen in de wijk 5Vie, waar we gaan kijken naar de Seletti Design Parade. In samenwerking met de Paridevitale agency host het Italiaanse merk Seletti ook dit jaar een parade om de design week te promoten; oftewel de Design Pride. Het is als een soort modeshow, maar dan met design meubilair en accessoires. De deelnemers van deze feestelijke stoet, zijn onder andere GuframHeineken, Saviola, Hospitality Truck, studenten van IED en vele ontwerpers. Ieder jaar is dit een grote pre-party van wat er de rest van de week komen gaat.

Startpunt: Piazza Castello (op de hoek van Via Minghetti) – Feest: Piazza Affari>  Piazza Castello, 20121 Milano MI

Stop 2: Tuin/villa Rosana Orlandi

Een heel toffe plek om een bezoek aan te brengen is de tuin van Rossana Orlandi. Hier worden grote exposities gehouden en events gehost tijdens de design week in Milaan. Rosana Orlandi verzameld nieuw en oud design en verkoopt dit in haar villa.

>  Via Matteo Bandello, 14/16, 20123 Milano MI

Stop 3: COS x Phillip K. Smith III

Een stop waar wij erg naar uitkijken is de COS show. Deze combinatie van fashion en design is al jaren écht de moeite waard. Wij verwachten ook dit jaar iets spectaculairs. Het merk is namelijk in zee gegaan met Amerikaanse ontwerper Phillip K. Smith III, die bekend staat om zijn prachtige sculpturen met licht en reflectie.

>  Corso Monforte, 35, 20122 Milano MI

salon_del_mobile_cos_phillip

Stop 4: Door naar BAR ANNE

Toeval, Anne? BAR ANNE is ontworpen door Space Encounters; een award winnend architectuurbedrijf uit Amsterdam. Deze nieuwe venue is geopend tijdens de Salone del Mobile en is een bar, show, hang out, ontmoetingsplek en creatief huis in één. Door designers, voor designers. Het interieur is gecreëerd door groots talenten, zoals Rick Tegelaar, VanTot, Mae Engelgeer, Klaas Kuiken, Fransje Gimbrère, Dirk Vander Kooij, Jolan van der Wiel, HandMade Industrials, Jelle Mastenbroek, Sabine Marcelis/Brit van Nerven, Kranen.

Dutch Design, represent!

>  Corso di Porta Ticinese 95, 20123 Milano MI

Stop 5: Fondazione Prada

In 2015 werd voor het eerst het slot van de deur gehaald van Fondazione Prada; een museum voor fashion, kunst en architectuur. Architect Rem Koolhaas (OMA) – ook van Nederlandse bodem – toverde hiervoor een oude drankfabriek uit 1910 om in dit prachtige gebouw voor Prada. Het luxe modemerk toont hier eigen collecties en moderne kunst én laat haar deuren wijd openstaan tijdens deze design week.

OMA is een architecten bureau, dat naast een hele toffe website ook nog eens met ons heeft samengewerkt aan project Het Timmerhuis. Een maand geleden kondigde het OMA aan dat de toren (‘Torre’) van het gebouw klaar is. Met dit sub-project afgerond, heeft Koolhaas het gehele Milaan project als “af” verklaard. Komt dat zien!

>  Largo Isarco, 2, 20139 Milano MI

Stop 6: Late lunch bij Bar Luce

We laten de voeten even rusten en geven ons over aan de lekkernijen in Bar Luce. Italiaanse versnaperingen en wellicht een iets te zoet likeurtje gaat er hier wel in. Deze bar is ontworpen door Amerikaanse regisseur Wes Anderson en is simpelweg super gezellig.

>  Largo Isarco, 2, 20139 Milano MI

salon_del_mobile_bar_luce

Stop 7: Ventura Centrale

We spenderen we de rest van de dag hier, want eenmaal hier belandt, wil je niet meer weg. Na het grote succes van de eerste editie van Ventura Centrale, opent Ventura Projects opnieuw de deuren van het indrukwekkende verlaten magazijn bij het centraal station van Milaan. Bewonder hier een eclectische mix van nieuwe, maar ook bestaande merken, zoals Baars & BloemhoffAntonio AricòAsahi Glass, een project van Fabrica met Pierre FreyDenis Guidone en Tomoko Fuse, Franco Mazzuchelli en Eileen Fisher presenteert ‘DesignWork’, samengesteld door Li Edelkoort. Iets wat we zeker gaan bekijken is Baars & Bloemhoff – Transitions III, waar zes Nederlandse ontwerpstudio’s hun werk presenteren bij Ventura Centrale.

>  Piazza Duca d'Aosta, 1, 20124 Milano MI 

salon_del_mobile_ventura_centrale

Tips, tips, tips

Naast deze drukke dag aan bezienswaardigheden, eindigt het Milaan avontuur hier nog zeker niet. Mocht ook jij nog op zoek zijn naar interessante plekken, hebben we hier nog wat tips:

Tip 1: Ventura Future

Dit project zal plaatsvinden op drie uitzonderlijke locaties in het Loreto-district. Onderdeel van het Future project zijn de deuren van Loft – een Milanese galerij – en de FutureDome waar ‘design van de toekomst’ wordt geshowd. De FutureDome was voorheen een ontmoetingsplek voor de Futurist Movement. Als derde plek van dit project bezoek je de voormalige farmacy faculteit van de Viale Abruzzi. Voormalige studenten hebben in dit oude gebouw sporen van hun werk nagelaten en precies die studenten zijn uitgenodigd om als exposant hier de visies van de nieuwe generatie ontwerpers te delen.

Tip 2: Lexus Design Awards 2018

Het is al weer de zesde keer dat de Lexus Design Awards plaatsvindt in Milaan. Ruim 1.300 designers uit 68 verschillende landen hebben dit jaar deelgenomen aan deze award show en Lexus heeft de twaalf finalisten in januari bekendgemaakt. Van deze finalisten hebben vier designers een prototype mogen uitwerken onder leiding van experts. De winnaar van deze contest zal tijdens de Salone del Mobile bekend worden gemaakt.

Tip 3: 10 Corso Como – Concept Store

Voormalig fashion editor en uitgever Carla Sozzani heeft Corso Como ter wereld gebracht. Dit is een concept store met een galerij en boekenwinkel als de kern van het concept. Sozzani heeft daarnaast een soort levend magazine gecreëerd voor voedsel, mode, muziek, kunst en design.

Tip 4: Louis Vuitton – Objets Nomades project

Oh sweet Louis Vuitton! Tijdens dit project tonen diverse ontwerpers hier producten met verre reizen als grootste inspiratiebron en hebben hier leer als voornaamste materiaal in verwerkt.

Tip 5: nendo – Forms of Movement

Design studio nendo en Japanse producenten hebben de koppen bij elkaar gestoken en zijn aan de slag gegaan met futuristische materialen en technologie. Tijdens deze expositie worden 10 concepten getoond die in het teken staan van ‘beweging’.

Tip 6: Mocht je Salone del Mobile dit jaar missen, dan moet je zorgen dat je er volgend jaar wél bij bent.

Hier kan jij je tickets bemachtigen. Bekijk alle designbeurzen die je niet mag missen!