IW IW
header_stockholm_design_week_blog_interiorworks

Stockholm Design Week 2017

Geschreven door InteriorWorks op 21 december 2017

Stockholm Design Week met Jaime Hayon

De Stockholm Design Week staat weer voor de deur, één van de belangrijkste weken in de designwereld. Van 6 februari tot en met 12 februari staat heel Stockholm in het teken van interieurdesign. Op de Stockholm Furniture & Light Fair (7 tot en met 11 februari) kun je de laatste innovaties op het gebied van interieurdesign en verlichting verwachten. Meer dan 700 bedrijven presenteren hun nieuwste design producten, materialen en technologische oplossingen. Dit is de plek waar men geïnspireerd raakt en waar de nieuwste trends bekend gemaakt worden. Wij doen een gok naar de trends en vertellen waar je moet zijn tijdens de Design Week in Stockholm.

Verwachte trend: een huiselijke werkomgeving

Een trend die verwacht wordt op de beurs, zijn interieurontwerpen en producten die zowel voor een thuis- als een werkomgeving geschikt zijn. De grens tussen werk en privé wordt namelijk steeds kleiner. In die zin dat de werkomgeving vaak steeds ‘huiselijker’ wordt ingericht. Naast comfort worden sfeer en de daarbij behorende details en accessoires steeds belangrijker. Een trend die wij maar al te graag verwelkomen. Wij vinden namelijk dat de gebruiker centraal moet staan en zich op zijn/haar gemak moet voelen op de werkplek. Een andere verwachte trend is duurzaamheid. Niet nieuw, maar wel actueler dan ooit. Het is en blijft een belangrijk onderwerp, ook in de wereld van design. Tijdens de Design & Architecture Talks staat Sustainable Thinking dan ook centraal. Diverse sprekers zullen hun moment pakken om te praten over duurzame materialen, productie methodes en architectuur.

Beleef de Stockholm Design Week op een Hayon-achtige manier

De eregast van dit jaar is Jaime Hayon. Deze Spaanse kunstenaar en ontwerper staat bekend om zijn speelse en veelzijdige ontwerpen. Zijn werken zijn vaak een kruising tussen kunst en design. Volgens vele is Jaime één van de meest spannende en unieke ontwerpers van vandaag de dag. Het is dan ook niet gek dat hij als eregast is uitgenodigd. De volgende ontwerpers gingen hem voor: Patricia Urquiola, Brothers Ronan and Erwan Bouroullec, Naoto Fukasawa, Konstantin Grcic, Giulio Cappellini, Ineke Hans, Sir Paul Smith, Arik Levy, Inga Sempé, Oki Sato/Nendo, GamFratesi, Ilse Crawford en Barber/Osgerby. Jaime Hayon ontwerpt voor verschillende merken, waaronder Fritz Hansen, &traditionBD Barcelona DesignMagis en Moooi. Als kenner zie je zijn handdruk vrijwel direct terug in het ontwerp, ongeacht voor welk merk het ontworpen is. Op de beurs wordt een deel van zijn werk op een "hayon-achtige manier" gepresenteerd, wij kijken hier nu al naar uit. Net als naar het volgende: hij zal zelf ook aanwezig zijn op de beurs! Naast de Design Week en de beurs moet je natuurlijk ook van de stad zelf genieten. Een paar tips van Hayon: maak een wandeling door het oude deel van de stad en breng een bezoek aan het Fotografiska Museum.

Van de beurs naar de Stockholm Design Week

Als aanvulling op de beurs, wordt er sinds 2002 de Stockholm Design Week georganiseerd. Deze fungeert als ontmoetingsplaats voor de designindustrie buiten de beurs om. De Stockholm Design Week vindt plaats in verschillende galerijen, showrooms en museums. Er vinden dinnerparty’s, ‘after fair’ meetings en diverse feestjes plaats. Tijdens 6 en 12 februari is Stockholm dan ook the place to be voor iedere design fan. Zo zijn veel tentoonstellingen toegankelijk voor het grote publiek. Bezoek de showrooms & events van onder andere Artek, Abstracta AB, Nationalmuseum Design, Stockholm Design District, Kvadrat en meer. Bekijk hier de Stockholm Design Week Guide.