IW IW
stockholm_design_week_blog_header_interiorworks

Stockholm Design Week 2020 X Offecct

Geschreven door InteriorWorks op 31 december 2020

Samen met Offecct organiseerden we een inspirerende trip naar het Scandinavische design walhalla

Ons hart ligt natuurlijk bij design en dan met name Scandinavisch design. Onlangs vond één van de leukste Scandinavische interieurbeurzen plaats: Stockholm Design Week. En wij waren erbij! Dit jaar lieten wij onze zintuigen opnieuw prikkelen. Dit deden wij niet alleen, maar samen met een select gezelschap van architecten. In samenwerking met het Zweedse merk Offecct organiseerden we een trip naar hét design walhalla van Scandinavië daar signaleerden we de mooiste merken en leukste spots.

Offecct – Furniture with a mission.

Nick van der Werf – werkzaam bij Flokk als merkspecialist – nam de rol op als vertegenwoordiger en verwelkomde ons in Stockholm, waarna we gezamenlijk werden rondgeleid door de stand van Offecct. Het designmerk Offecct wordt in Nederland vertegenwoordigd door Flokk. Flokk is marktleider op het gebied van ontwerp, ontwikkeling en productie van kantoormeubilair en mag verschillende prestigieuze designmerken tot het portfolio rekenen, waaronder ook Offecct.

De stand is ontworpen door Staffan Holm – onlangs uitgeroepen tot Designer of the Year in Residence Magazine’s Stora Formpris Award – en hij heeft zich laten inspireren door warme, zachte materialen en Japanse invloeden. Het doel van het ontwerp was om een uitnodigende en rustgevende werkomgeving te creëren waar diverse gezellige overlegplekken worden aangeboden. Opmerkelijke akoestische elementen gemaakt van restmateriaal sprongen direct in het oog en kwamen mooi tot uiting als room divider.

De Japanse minimalistische invloeden werden gecombineerd met de Scandinavische meubels van Offecct. De Osaka Family past hier als geen ander bij en is net zoals de stand geïnspireerd door Japanse invloeden – de harmonie en ronde vormen die je vindt in Japanse tuinen. Naast zachte kleuren werden organische vormen toegepast. Dit werd mogelijk gemaakt door de Maki stoel. Deze kun je samenvoegen om een organische opstelling te vormen.

stockholm_design_week_offect

Doshi Levien @ Stockholm Furniture & Light Fair 2020

Voor Stockholm Furniture & Light Fair is net zoals voorgaande jaren een internationale ontwerper uitgenodigd om een installatie te ontwerpen van maar liefst 200 vierkante meter. Dit jaar mocht het Londense design duo Doshi Levien hun creatieve brein erop loslaten. Het duo heeft al eerder samengewerkt met designmerken als CappelliniMorosoKvadrat en B&B Italia. Deze eindproducten werden dan ook tentoongesteld in de installatie. Dit waren o.a. de Armada chair en Paper Plains van Moroso en Almara en Do-Maru van B&B Italia.

De expositie was een soort doolhof waar verschillende kamers organisch hun weg vonden – lang, smal, kort en breed – geïnspireerd door kerken en kloosters uit het traditionele Palermo, dat Doshi en Levien eerder bezochten. De speelse en intellectuele expositie is een vertaalslag van de werkwijze die zij in hun Londense studio hanteren. Zo werden massieve houtstructuren gecombineerd met multiplex wanden. Deze wanden waren verbonden met de prototypes die het duo heeft gebruikt tijdens de ontwerpfase. Vervolgens werden de eindproducten hieraan gekoppeld.

Naast de inspirerende installatie van Doshi Levien zijn we natuurlijk verder de beurs ingedoken, want als je alles wilt weten over Scandinavische merken, dan moet je hier zijn.

Zo zagen we o.a. Lintex waar wij de functionele en stijlvolle writing boards te zien kregen. Daarnaast het internationale designmerk Vescom, die gespecialiseerd is in wallcovering, upholstery en curtain. Leuk detail: ontwerper Floris van ontwerpbureau Muller van Tol, die op uitnodiging met ons mee was, heeft de stand voor Vescom ontworpen.

Verder zagen we het innoverende merk Baux met de functionele, duurzame en akoestische wandpanelen. Deze wandpanelen zijn ook bij ons in de showroom te bewonderen.

stockholm_design_week_furniture_light_fair

Designstad Stockholm & tapas

In de stad hebben we, naast de stand op de beurs, de showroom van Offecct bezocht. De showroom bevindt zich in een traditioneel pand en heeft het karakter van een loft. De ruimte vult zich met charmante en gemoedelijke sferen waar interieurliefhebbers en klanten op hun gemak de stoffen en materialen kunnen beproeven. Van esthetische wandpanelen tot modulaire banken en functionele werkplekken.

Na een lange dag vol met nieuwe informatie en inspiratie was het tijd voor een goed verzorgde tapas avond. Op initiatief van Offecct schoven we aan bij Cavabaren – in het centrum van Stockholm. Het idee om hier te eten kwam niet zomaar uit de lucht vallen, want hier namen wij plaats op de Contour stoel van Offecct. De open keuken, de transparante sfeer, het zitcomfort en de fijne bediening maakten de avond compleet.

De avond sloten we af op de overdekte rooftop bar bij Tak. Tak is een restaurant dat voornamelijk designers trekt tijdens een design week als deze. Hier konden we genieten van een prachtig uitzicht over de stad.

Design spots: ‘Sculptures Home, Alma en Hella Jongerius’

De volgende dag begonnen we middenin het centrum van Stockholm bij het ‘Sculptures Home’ van Menu. Deze loft bevindt zich op de bovenste verdieping in een oud pand en is in samenwerking met Norm Architects omgetoverd tot een eclectische leefruimte van een denkbeeldige kunstenaar. De expositie is gecreëerd om de optiek van interieurliefhebbers te verplaatsen naar dat van een kunstenaar – je kijkt als het ware door de bril van een kunstenaar.

Na een korte wandeling arriveerden we bij de ‘members only workspace’ van Stockholm, genaamd Alma. Hier werden we rondgeleid en kregen we alles te horen over het bedrijf. Het voormalige design college is compleet omgetoverd tot een ‘Soho house’. Het karakteristieke pand kenmerkt zich door de prachtige, traditionele school architectuur. Allereerst word je als bezoeker ontvangen in de toegankelijke koffiebar. Hierachter bevinden zich de verschillende gemeenschappelijke charmante en aangename werkruimtes die gericht zijn op creatieve ondernemers. Na een inspirerende rondleiding mochten we plaatsnemen in het restaurant en kregen we een heerlijke vegetarische lunch gemaakt van lokale producten. En natúúrlijk kon de Zweedse eetcultuur fika – kopje koffie of thee gecombineerd met zoetigheden – niet ontbreken. De Pecan pie, våfflor, kanelbulle en kladdkaka waren heerlijk.

In het National Museum van Stockholm ontdekte wij o.a. de Breathing Colour expositie van Hella Jongerius. Deze designer presenteerde hier haar jarenlange onderzoek naar kleur, licht en materialen. De installaties gepaard met de klassieke architectuur van het museum was uniek.

stockholm_design_week_spots