IW IW

Stockholm Design Week 2023 recap

Geschreven door InteriorWorks op 23 februari 2023

De Stockholm Design Week 2023 zit er alweer op. Een week lang volop inspiratie en innovaties van Scandinavische designtrends. De focus lag dit jaar in de Zweedse hoofdstad op duurzaamheid en innovaties voor toekomstige generaties.

In deze blog lichten we een aantal van deze interessante innovaties en duurzame product releases uit.

HEM gaat voor buiten meubilair - lanceert Chop

Credits: HEM

HEM heeft de Stockholm Design Week gebruikt om hun eerste premium design meubilair voor buiten te lanceren: Chop. De nieuwe lijn is een simplistische familie stoelen en tafels ontworpen door de Canadees Philippe Malouin. Tijdens het experimenteren in zijn werk voor Salon 94 Design in New York kwam hij op het idee voor de stoel. Een strak en eigentijds design met één enkel staalprofiel.

“Ik stel mij zo voor dat mensen de stoel gebruiken zonder er teveel over na te denken. De stoel is stevig gebouwd, hij is niet delicaat. Ook zal de stoel nooit roesten omdat-ie van roestvrij staal is gemaakt. Ik verwacht dat mensen er plezier van hebben!”, aldus designer Philippe Malouin.

De toekomst van ons welzijn zit in gebouwen

Credits: BAUX

Baux Pulp panel in onze InteriorWorks showroom

Samen met acht studenten van bekende architectuurscholen uit Scandinavië presenteerde akoestische pionier BAUX hun futuristische visie op hoe gebouwen onze productiviteit, creativiteit en welzijn kunnen bevorderen. Elke student kreeg een andere briefing en moest daarbij de producten van BAUX gebruiken. Deze ideeën werden gepresenteerd tijdens een museum-achtige exhibitie: The Bright Future of Wellbeing.

De studenten kwamen onder andere met een model voor een futuristisch kantoor, een cultureel centrum aan de rand van de zee en een school voor 300 kinderen waarbij ze worden uitgedaagd om interactie met het gebouw te hebben dankzij de bewegende muren.

Geen tijd gehad om de showcase in Stockholm te bekijken? Goed nieuws: BAUX neemt de exhibitie mee naar Clerkenwell Design Week in Londen van 23 – 25 mei.

Wij zijn al jaren fan van Baux, onze vergaderruimte is voorzien van een prachtige Pulp panel.

Een duurzame stand: The Nude Edition

Credits: Stockholm Design Week

Onderdeel van de Stockholm Design Week is natuurlijk de Stockholm Furniture Fair. Op deze beurs introduceerde Stockholm voor het eerst een hal met 11 duurzame stands: The Nude Edition. Deze pilot was volledig gefocust op het duurzaam ontwerpen en bouwen van stands. De vraag hiervoor kwam voornamelijk voort uit deelnemers van de beurs, die op zoek waren naar een simpelere stand die volledig te recyclen was. Op die manier zou de focus ook meer op het product dan de stand liggen.

Alles wat gebruikt is om de stands te bouwen komt voort uit gerecycled materiaal en is na de beurs teruggenomen door de fabrikanten die het weer hergebruiken in andere projecten. “Met The Nude Edition wilden we een kleine test doen voor een groter idee. Een pilot voor iets wat straks onze aanpak voor de gehele beurs kan zijn”, aldus Hanna Nova Beatrice, Project Area Manager van de beurs.

Dit was een mooi voorbeeld van hoe het ook kan op beurzen en iets wat we hopelijk vaker terug gaan zien!

Plooitechnieken herontdekt in nieuwe verlichting Folkform

Credits: Folkform

De iconische interieurwinkel Svenskt Tenn werd tijdens de Stockholm Design Week overgenomen door design studio Folkform met “Pleated for Frank”. Tijdens deze kleurrijke exhibitie presenteerde Folkform hun nieuwste verlichting geïnspireerd op de prints van designer Josef Frank die hij in de jaren ’30 en ’40 voor de winkel ontwierp.

De opvallende prints van de ontwerper en Svenskt Tenn’s eigen lijn zorgen voor unieke lampen waarin traditionele plooitechnieken gemixt zijn met moderne en innovatieve technologieën. Een mooie samenkomst van twee werelden en momenten in de tijd.

Nieuwkomers in de spotlight

Van links naar rechts: Gustav Winsth / Selek / Älvsjö Gård. Credits: Emil Fagander Stockholm Furniture Fair

Naast een grote focus op duurzaamheid en innovatie is er tijdens de Stockholm Design Week ook altijd plek voor nieuwe en opkomende designers en fabrikanten. Een plek om de toekomst van design te laten zien.

In de Greenhouse onthulde design-atelier Selek een verchroomde collectie reflecterende stalen stoelen en tafelobjecten en viel de Zweedse ontwerper Gustav Winsth op door zijn rubberen aluminium Dio-plank die geïnspireerd is op de sneaker-esthetiek.

Tijdens de Älvsjö Gård, wat plaats vond in één van de oudste gebouwen van Stockholm, was vooral ruimte voor verzamelbare ontwerpen. Hier vond je onder andere de nieuwste spiraal tafel van Frederik Paulsen en een futuristische roomdivider van David Taylor.

Benieuwd welke beurzen en design weken er nog meer op de planning staan dit jaar? Het overzicht voor heel 2023 vind je hier.