IW IW
tijdloze_design_meubels_klassiekers_hay_vitra_interiorworks

Tijdloze design meubels uitgelicht

Geschreven door InteriorWorks op 28 december 2017

Van limited editions tot aan heruitgaven

Oud & Nieuw ligt achter ons en het InteriorWorks team hoopt dat 2018 net zo geweldig, inspirerend en stijlvol mag worden als 2017. Wij zullen ons uiterste best doen om hier aan bij te dragen! Dit jaar beginnen wij met een inhaker op Oud & Nieuw. Wij gaan namelijk van start met oude designklassiekers die in een nieuw jasje zijn gestoken, opnieuw zijn uitgegeven of die nog steeds, sinds de eerste productiedatum, worden uitgegeven. Wat is het verhaal achter deze producten en waarom zijn ze zo succesvol? Je leest het hier onder. Lees onder andere meer over de heruitgave van de Result Chairde limited edition Series 7 stoelen van Fritz Hansen en over de Eames Plywood Elephant die vanaf nu vast in de Vitra collectie zit.

Van schoolstoel naar tijdloze design stoel: The Result Chair

Deze iconische stoel is in 1958 ontworpen door Friso Kramer en Wim Rietveld. De Result Chair staat bij vele Nederlanders ook wel bekend als de schoolstoel waar zij jaren op hebben mogen zitten. In de jaren 60 en 70 werd hij namelijk vooral geproduceerd voor scholen in Nederland.

tijdloze_design_meubels_hay_result_chair_vroeger

Friso Kramer en Wim Rietveld hebben de stoel zo ontworpen dat hij flexibel, licht en sterk zou zijn. Destijds stond de stoel bekend vanwege het innovatieve gebruik van plaatstaal waardoor er een organische vorm gecreëerd kon worden. Nu staat de stoel bekend vanwege zijn duurzaamheid, de eenvoudige constructie en omdat het een lichtgewicht is waardoor hij gemakkelijk verplaatsbaar is. Deze design stoel was vroeger een populaire schoolstoel, maar vanwege zijn minimalistische vormgeving en duurzaamheid is de stoel tegenwoordig ook een favoriet in restaurants en cafés.

Bij de heruitgave heeft HAY vrijwel niets aangepast, op de hoogte na. De stoel is 15 millimeter hoger dan de oude uitgaves. Verder is de stoel beschikbaar in de authentieke configuraties en afwerkingen.

tijdloze_design_meubels_hay_result_chair_nieuw

Een Zwitsers icoon: de Vitra Landi design stoel

De Landi stoel van Hans Coray is ontworpen voor de Zwitserse nationale tentoonstelling Schweizer Landesausstellung van 1939. Hij werd gebruikt in en buiten de paviljoens die om het meer van Zürich stonden. De design stoel heeft zijn naam ook te danken aan de tentoonstelling, Landi was namelijk de bijnaam van de tentoonstelling. De Landi stoel werd een symbool van het moderne denken van Zwitserland en daarmee ook één van de belangrijkste ontwerpen van het land. De stoel is in de loop der jaren meerdere keren in en uit productie geweest, maar sinds 2015 is hij vast in productie genomen door het Zwitserse designmerk Vitra.

De Landi stoel was en is nog steeds succesvol vanwege de technische innovatie, het optimaal materiaalgebruik, de minimalistische vormen en zijn discrete elegantie. De Landi is stapelbaar tot 6 zes stoelen en omdat hij geheel bestaat uit aluminium is hij duurzaam en weerbestendig. De Landi stoel is dan ook zeer geschikt als terrasstoel voor bijvoorbeeld een hotel, restaurant of kantorencomplex.

Vitra is bij de heruitgave van deze klassieker trouw gebleven aan het origineel, maar heeft wel gebruik gemaakt van de nieuwste technische mogelijkheden. Rolf Fehlbaum van Vitra omschrijft de stoel als volgt: De Landi stoel is een echte klassieker, maar wat is een klassieker? Dat is een product uit een andere tijd, die nog steeds de nieuwigheid heeft die ons vandaag raakt. De Landi stoel is een product van vandaag en van gisteren. Wij hadden het niet beter kunnen zeggen.

tijdloze_design_meubels_vitra_landi_stoel

Een klassieker in een modern jasje: de Fritz Hansen Series 7

De 3107 stoel van Arne Jacobsen is in 1955, na het succes van de Mierstoel, ontworpen. Fritz Hansen noemde het ontwerp de Series 7 stoel, maar vanwege het opmerkelijke ontwerp kreeg de Series 7 stoel als snel ‘Vlinderstoel’ als bijnaam. De vlinderstoel werd nog succesvoller dan de Mierstoelen en dat zorgde ervoor dat Arne Jacobsen en Fritz Hansen in één keer tot de grote namen behoorden.

Bij succes, komen er vaak ook kopieën om de hoek kijken. De Vlinderstoel is dan ook één van de meest gekopieerde stoelen ooit. Degene die nog niet geheel overtuigd zijn van design, dit filmpje laat zien dat de echte vlinderstoelen heel stevig zijn, terwijl de namakers dat absoluut niet zijn. Je betaalt misschien meer voor een echte designstoel, maar ze zijn ook echt duurzamer in gebruik.

tijdloze_design_meubels_arne_jacobsen_vlinderstoel_fritz_hansen

De Series 7 stoel aka Vlinderstoel is zo succesvol vanwege de ergonomische vormgeving. Het zitcomfort is hoog en in al zijn eenvoud is de stoel aantrekkelijk en past hij in vele ruimtes. Daarnaast kan er tegenwoordig gekozen worden uit vele kleuren en afwerkingen. Op zijn tijd wordt er zelfs een speciale editie uitgegeven. Zo heeft Fritz Hansen in samenwerking met Lala Berlin een fluweelrode en fluweelblauwe uitvoering ontwikkeld. Deze zijn van oktober 2017 tot en met oktober 2018 beschikbaar.

Als we de nieuwste Vlinderstoelen vergelijken met de vintage modellen zijn de enige afwijkingen de vele kleuren en afwerkingen waarin hij nu beschikbaar is en de maat. De vintage modellen waren namelijk een stuk kleiner dan de huidige. Dit heeft alles te maken met het feit dat de gemiddelde mens nu langer is dan toen. Deze design stoel is geschikt voor de projectinrichting van ruimtes in diverse branches zoals de horeca-, educatie- en kantorenbranche.

tijdloze_design_meubels_vlinderstoel_series7_fritz_hansen

Design speelgoed voor groot en klein: Vitra Eames Elephant Plywood

De Vitra Eames Elephant is onderdeel van de Plywood Group collectie. Deze collectie is ontstaan uit experimenten waarbij ze manieren zochten om complexe vormen te modelleren, met als voorbeeld de Split collectie. De Split collectie (1942) is ontstaan nadat medische officieren die dienden in de Tweede Wereldoorlog meldden dat ze spalken nodig hadden ten behoeve van het transport van gewonden. Charles en Ray Eames grepen deze noodoproep aan en begonnen te experimenteren met een nieuw type apparaat om gewonden te transporteren. Zij maakten spalken van houtfineer en modelleerden deze met hitte en een bepaalde druk waardoor het been er gemakkelijk ingelegd kon worden. Lees hier meer over de Leg splint van Eames.

Dan gaan we weer terug naar de Vitra Eames Elephant. Deze speelgoedolifant van multiplex is in 1945 ontworpen, maar nooit in productie gegaan. Van alle ontwerpen waarbij ze de techniek van driedimensionaal buigen van multiplex toepasten bleek de tweedelige olifant de grootste technische uitdaging te hebben. Het prototype ging naar de 14 jarige dochter van Charles, later werd deze uitgeleend aan het Museum of Modern Art in New York. Na een beperkte editie in 2007, heeft Vitra het legendarische speelgoedolifantje van multiplex in 2017 standaard in het assortiment opgenomen.

De houtenversie is dan pas sinds 2017 vast in productie, de kunststofversie gaat al langer mee. Enkele jaren geleden kwam deze op de markt en daarmee zijn er een heleboel kinderen blij gemaakt. De kunststof speelgoedolifant is namelijk een allemansvriend, en daarmee bedoelen wij ook volwassenen. Leuk om mee te spelen, maar ook als accessoire. De kunststofvariant is beschikbaar in twee maten, plaats de grote in een wachtruimte en de kleine bijvoorbeeld op een dressoir.

tijdloze_design_meubels_vitra_eames_elephant_plywood

Het succes van de Herman Miller Nelson Bubble design lampen

De Nelson Bubble lampen zijn in 1952 ontworpen door George Nelson. Hij haalde zijn inspiratie uit een set met zijde beklede Zweedse hanglampen die hij voor zijn kantoor wilde aanschaffen. Deze vond hij echter te duur en daarom ging hij zelf aan de slag. In plaats van zijde gebruikte hij een harsachtige kunststof die op dat moment ontwikkelt werd door het Amerikaanse leger. Met als resultaat een collectie aan Bubble lampen tegen een schappelijke prijs. Leuk weetje, het eerste prototype is in twee dagen ontworpen.

tijdloze_design_meubels_nelson_bubble_lamp_herman_miller

Het succes van de Nelson Bubble lamp is dat hij vanwege zijn zachte en helderere uitstraling zich makkelijk aanpast aan het interieur. Ondertussen heeft de Herman Miller Nelson Bubble collectie bewezen tijdloos te zijn. De design lampen verspreiden een zacht en gelijkmatig licht. In een openbare ruimte of restaurant kun je de diverse modellen mooi combineren, terwijl een enkele lamp volstaat boven een werkplek op kantoor of boven een salontafel.

tijdloze_design_meubels_nelson_bubble_lamp_succes

Het bewijs dat tijden veranderen: Carl Hansen Shell chair

De Shell Chair CH07 van Carl Hansen werd in 1963 ontworpen door Hans J. Wegner. De reacties op de Shell Chair waren dubbel, critici waren erg te spreken over dit krachtige model terwijl het grote publiek terughoudend was. De reden? De design loungestoel was anders dan andere, het had een te gedurfd en opvallend uiterlijk voor die tijd. Maar tijden veranderen: in 1998 werd de stoel opnieuw geïntroduceerd en toen viel het grote publiek als een blok voor de Shell chair.

Zoals gezegd was het begin geen succesverhaal, maar sinds de herintroductie is de ‘lachende stoel’ een must have voor ieder modern interieur. Je ziet deze design loungestoel dan ook vaak terugkomen in moderne hotellobby’s, restaurants en kantoren. Het succes? Het unieke ontwerp van de Shell chair is krachtig en licht tegelijk. De lichtheid wordt bereikt door de vleugelachtige lijnen en gebogen lijnen die taps toelopen. Daarnaast zijn de zitting en leuning tegenwoordig in vele stoffen en ledersoorten beschikbaar waardoor de loungestoel aangepast kan worden op ieder interieur. Ook presenteert Carl Hansen om de zoveel tijd een limited edition in samenwerking met andere partijen zoals Paul Smith, Maharam en Carl Hansen.

tijdloze_design_meubels_shell_chair_carl_hansen

Must have designklassiekers voor ieder interieur

Heb je interesse gekregen in één van deze designklassiekers? Of wil je meer informatie ontvangen? Hieronder zie je de diverse besproken design stoelen, fauteuils en lampen op een rijtje staan in het moodboard. Van links naar rechts zie je: HAY Result stoelVitra Landi stoelFritz Hansen Series 7 stoelVitra Eames Elephant Plywood & PlasticHerman Miller Nelson Bubble lampen en de Carl Hansen Shell Chair. Ben je op zoek naar grote aantallen design stoelen voor de projectinrichting van bijvoorbeeld een hotel, restaurant, kantoor of universiteit? Neem dan contact op met één van onze projectinrichters en ontvang een scherpe offerte op maat. Je kunt ons bereiken via: contactformulier of 020 635 24 40.