IW IW
Werkplek van morgen - Orgatec

De werkplek van morgen: trends gespot op Orgatec

Geschreven door InteriorWorks op 2 november 2022

Na vier jaar opende Orgatec dit jaar eindelijk zijn deuren weer. Wij waren er met het volledige team bij om inspiratie op te doen en de nieuwste trends te spotten.

De internationale beurs voor kantoorinrichting, verlichting, vloeren, akoestiek en mediatechnologie vindt elke twee jaar plaats in Keulen, maar kon door de coronapandemie niet doorgaan in 2020.

Het thema van Orgatec dit jaar was 'New Visions of Work' en speelde in op het kantoor van morgen. In deze blog lees je over de belangrijkste trends die wij hebben gezien op het gebied van kantoorinrichting.

Kleur, kleur en nog meer kleur
Orgatec werkplek van morgen

Van links naar rechts: Dum, Cassina, Famo

Het eerste wat ons team direct opviel tijdens Orgatec dit jaar was toch wel de aanwezigheid van kleur. Heel veel kleur! Steeds meer merken durven kleur toe te voegen in hun producten, en niet alleen in een detail of bijvoorbeeld de zitting. De kleuren worden ook steeds vaker onderdeel van het volledige ontwerp, zoals te zien was bij een bureau van Famo.

In het stand design pakten veel merken ook uit met kleur. Het Nederlandse design label Dum won er zelfs een prijs mee: de FRAME Award voor Stand met het Beste Gebruik van Kleur. En die kleur kwam zeker terug bij Dum met roze, groen én geel.

Ook merken als Muuto, Montana, Famo en het Italiaanse Pedrali lieten zien dat ze niet bang zijn om kleur te gebruiken in zowel hun stand design als producten.

Focus op concentratie en akoestiek
Orgatec concentratie - Werkplek van morgen

Van links naar rechts: Casala, Pedrali, Bla Station

Bijna net zo opvallend als het kleurgebruik was de aanwezigheid van akoestische booths en concentratiewerkplekken dit jaar. Akoestiek en concentratie spelen een belangrijke rol in de kantoren van nu, dit zien wij ook steeds vaker terug in onze projecten.

Op Orgatec vertaalde dit zich in een grote hoeveelheid booths, pods, concentratiewerkplekken en akoestische (wand)panelen, zoals bij Bla Station. De wandpanelen die op de foto te zien zijn, zijn geïnspireerd op de bogen van het Colosseum.

De hybride werkomgeving bleek een grote inspiratiebron voor de meeste fabrikanten. Zo speelt Kettal hier op in met hun Pavillions die voor verschillende doeleinden te gebruiken zijn. Extremis liet zien dat thuiswerken ook vanuit de tuin kan, met speciale buiten werkplekken. Al met al veel creatieve vertalingen voor het nieuwe werken.

Test zelf 8 verschillende booths

Geen tijd gehad voor een bezoek aan Orgatec en wil je nog eens in alle rust een brede selectie booths met elkaar vergelijken? Wij organiseren van 14 t/m 25 november een uniek showroom event met acht verschillende booths. Onder andere Mikomax, Framery, Ege en Casala hebben een booth in onze showroom geplaatst.

Een duurzaam morgen

Links: informatieve stand Orgatec. Rechts: Vepa

Duurzaamheid is gelukkig al jaren een trend, maar wat opviel aan Orgatec dit jaar is dat steeds meer merken met dit onderwerp bezig zijn en soms zelfs een stapje verder gaan.

Zo was de stand van Vepa volledig gefocust op 'Fair Furniture' en hoe je restmateriaal omtovert tot kantoormeubilair. Zo krijgen oude petflessen een tweede leven in zittingen en is de Blue Finn stoel tot leven gekomen dankzij gerecycled operatie-afval.

Een andere opvallende technologie op de Vepa-stand was die van Niaga. Door deze speciale lijm te verwarmen kun je tafelbladen telkens weer opnieuw bekleden. Hierdoor blijft het blad bruikbaar en wordt alleen de top gewisseld. Er ontstaat nu geen reststroom van oude bladen waarbij het hout en HPL met elkaar verlijmd zijn en alleen nog gemixt in de verbrandingsoven kan.

Ook tijdens de Dutch Design Week was duurzaamheid en het hergebruik van bestaande materialen een belangrijk onderwerp. Benieuwd welke nieuwe innovaties er zijn? Lees hier de hoogtepunten van de Design Week.

Lunch op de Casala stand
Casala Orgatec 2022 Werkplek van morgen

Halverwege de beurs hebben wij met het volledige team een stop gemaakt bij de stand van Casala. Hier kregen onze interieurspecialisten een uitgebreide presentatie van de nieuwste slimme oplossingen voor de moderne werkomgeving van het merk.

Zo konden wij de Omega stoel testen: een multifunctionele stoel in meerdere uitvoeringen met een PET felt zitkuip. Deze is er in onder andere als barkruk, kuip stoel en stapelbare stoel. Ook de lijn met Metro tafels, die zich kenmerkt door het stalen buisprofiel in het frame, was aanwezig op de stand.

En natuurlijk hebben wij de Casala Boston Single belcel getest met zitplek uitsparing.

Award winnaars van de beurs
Orgatec 2022 - Lintex, Prostoria, Montis

Van links naar rechts: Lintex, Prostoria, Montis

Met ruim 750 verschillende stands deden exposanten er ook dit jaar weer alles aan om hun stand design zoveel mogelijk te laten opvallen. Tijdens de uitreiking van de FRAME Awards x Orgatec zijn vier stands beloond met een speciale award voor hun harde werk.

In de jury van de FRAME Awards zaten Tobias Geisler, mede-oprichter van VAVE Studio, Susanne Neumann, directeur klantrelaties bij D'art Design, Jürgen Gaiser, managing partner bij Blocher Partners en Philipp Kirnbauer, project en design directeur bij Eurest.

Beste Gebruik van Kleur: DUM
Zoals je al las was kleurgebruik een belangrijk thema tijdens Orgatec dit jaar. DUM speelde hier volgens de jury het beste op in met hun stand design.

Beste Gebruik van Licht: Montis
Het is tijdens een grote beurs als Orgatec met weinig natuurlijk licht belangrijk om je producten zo goed mogelijk uit te lichten. Montis slaagde hier het beste in door de stand in te delen als een fotostudio.

Beste Gebruik van Materiaal: Lintex
Lintex heeft duurzaamheid volledig doorgevoerd in hun stand design. Er zijn geen schroeven en lijm gebruikt en alle materialen van de stand zijn volledig te hergebruiken. Een mooi voorbeeld van hoe het ook kan!

Beste Stand Overall: Prostoria
De stand van Prostoria maakte volgens de jury het meeste indruk door het gebruik van simpele materialen en veel spiegels voor een optische illusie.

Na twee mooie dagen in Keulen is ons team vol goede ideeën en nieuwe inspiratie terug naar Amsterdam gegaan en zijn we klaar voor toekomstige projecten. Benieuwd of onze interieurspecialisten iets voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op of neem een kijkje bij onze eerder opgeleverde projecten.