IW IW

Vepa vertelt en inspireert

Geschreven door InteriorWorks op 30 december 2019

Het Nederlandse meubelmerk

Als het om projectinrichting gaat, dan gaat het in veel gevallen ook om de juiste werkplekken. Hierbij wordt nagedacht over ergonomie, duurzaamheid en de mate waarin een meubel circulair is. Een partner waar we veel mee samenwerken en die zich buigt over deze drie aspecten, is Vepa. Het Nederlandse meubelmerk ontwerpt niet alleen meubels, maar produceert deze ook in eigen fabriek.

De showroom

Wij mochten als partner met drie nieuwe collega's langskomen op het hoofdkantoor voor een inspirerende en interessante rondleiding. Dinsdagmorgen moesten we vroeg uit de veren om op tijd aan te komen in Emmen. Vepa is hier immers gevestigd. Bij aankomst werden we ontvangen door Peter Kievits (Accountmanager) en Jolanda Jagt (Verkoop Binnendienst).

Peter en Jolanda liepen met ons door de showroom richting de bovenverdieping waar alle bekende modellen worden gepresenteerd. Hier werd ons meer verteld over de producten die zich door de jaren heen als populair meubel hebben bestempeld. Denk hierbij aan de Presto-S/SW lijn die is opgebouwd uit een rond onderstel met een ovale buis, de Presto-R/RW is opgebouwd uit een onderstel met rechthoekige buis en de PiqNiq met schuine poten zoals een echte picknick tafel. De verschillende functionaliteiten van de bureaus zijn essentiële aspecten om te weten. Bijvoorbeeld wanneer het verstandig is om een elektrisch hoogte verstelbare functie of juist een handmatige slinger functie toe te passen en wat het verschil is tussen een zit/zit of zit/sta bureau.

Duurzaamheid als grote pijler

Duurzaamheid wordt steeds een belangrijker onderwerp bij bedrijven en daarnaast is het voor klanten belangrijk om te weten waar het meubilair precies van is gemaakt. Vepa is in dit geval een belangrijke speler als 100% Nederlands maakbedrijf. Zo wist Peter bij ieder meubel precies te vertellen over hoe het product tot stand is gekomen en welke ‘duurzame’ stappen er zijn genomen om tot een circulair/duurzaam/gerecycled eindresultaat te komen. De onderstellen van bureaus bestaan voor 95% uit gerecycled staal – afkomstig van bijvoorbeeld oude onderstellen. Waarom niet uit 100%? Nou, dit komt door het ijzererts wat wordt toegevoegd om het materiaal nog sterker te maken. Een ander voorbeeld van gerecyclede onderdelen zijn de tussenwanden. Deze tussenwanden worden gevuld met versleten pakdekens en bedrijfskleding.

De nieuwe Loft tafel

Als we het hebben over duurzaam en circulair meubilair, dan is de nieuwe Loft tafel één van onze favorieten (binnenkort bij ons in de showroom). Deze tafel is gemaakt van 100% recyclebare grondstoffen: staal gecombineerd met FSC® of PEFC hout en biobased materialen. Naast dat de tafel een duurzaam en circulair product is, is het design ook esthetisch door het fijne blad en het strakke, moderne onderstel.

drentea_blog_tafel_loft

Het verhaal achter de grondstoffen

Na het bewonderen van de nieuwe en bestaande collectie, werden we meegenomen naar de ‘grondstoffen’ kamer. Hier presenteert Drentea hoe zij zelf grondstoffen zoals staal, natuurlijke materialen en andere duurzame grondstoffen verwerken tot bruikbare materialen. Een voorbeeld hiervan is het reststaal smelten tot gietijzer en er vervolgens onderstellen van maken of oude bureaubladen versnipperen en vormen tot nieuwe spaanplaten. Een bijzonder en uniek item in deze kamer was de tafel met een tafelblad gemaakt van gedroogde bloemen en gras met een finishing gemaakt van zetmeel. Al deze grondstoffen zijn biologisch afbreekbaar en dus ideaal voor het maken van duurzaam meubilair.

drentea_blog_verhaal_grondstoffen

De fabriek

Het laatste onderdeel van de rondleiding was de fabriek. Een grote ruimte bedekt met reusachtige machines/robotten die allen een andere functie bleken te hebben. De één was verantwoordelijk voor het lassen en de ander voor het verven van onderdelen. Sommige handelingen kunnen alleen handmatig worden verricht. Denk bijvoorbeeld aan het indraaien van schroeven of het verzamelen en sorteren van onderdelen. Ieder had zo zijn eigen taak. Daarnaast konden we zien dat Drentea zich niet alleen verdiept in het produceren van duurzame en circulaire producten, maar ook handelt uit sociaalmaatschappelijk oogpunt. Vepa stelt een ruimte beschikbaar waar jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt meer mogelijkheden krijgen. Studenten die talent hebben kunnen zichzelf ontwikkelen en uiteindelijk doorgroeien binnen Vepa.

drentea_blog_fabriek

Samenwerkingen

Vepa mag spreken van veel succesvolle samenwerkingen. Zo ook de samenwerking met Dutch Green Building (BREEAM certificering), NIBE (onafhankelijke partij voor metingen van milieu-impact) en Ex-Interiors. Zij hebben namelijk een centraal online platform bedacht waar objectief inzichtelijk wordt hoe duurzaam, circulair en gezond meubilair is. De app en het online platform hebben de naam INSIDE/INSIDE gekregen. Drentea mag zichzelf founding partner noemen. Een mooi initiatief vinden wij zelf en daarom een goede reden om hier binnenkort meer over te vertellen. Houd onze socials en blog in de gaten voor meer.

Filosofie

Vepa vertelt een echt verhaal waarin alles ‘van ontwerp tot productie’ klopt. Als onderdeel van de VDB groep, kunnen ze met behulp van zuster bedrijven, alles zelf doen. Dit zie je terug in het eindproduct. “Wij zorgen dat morgen werkt”, aldus Vepa.

Showroom InteriorWorks

Ben je geïnteresseerd in het meubilair van Vepa? Sinds kort presenteren wij in ons nieuwe kantoor diverse werkplekken van Vepa zoals de PiqNiq tafel. Daarnaast wordt de Vepa ‘look & feel’ tot uiting gebracht en behoort de Loft tafel binnenkort ook tot ons interieur. Op onze showroom pagina vind je meer informatie.