IW IW
vintage_interieur_inspiratie_moodboard_interiorworks

Vintage vs Retro

Geschreven door InteriorWorks op 24 december 2017

Vintage meubels versus Retro meubels, welke kies jij?

Wat is het verschil tussen vintage meubels, retro meubels en designklassiekers? InteriorWorks geeft antwoord op deze vraag en wij vertellen hoe je ze het beste toe kunt passen in het interieur. Laten we beginnen met designklassiekers. Dit zijn meubels met een succesverhaal, deze modellen hebben zich door de jaren heen bewezen en zijn daarnaast tijdloos gebleken. Vintage meubels zijn unieke items die het verhaal van de vorige eigenaar door vertellen en zijn dus eigenlijk tweedehands. Maar wat is retro dan? Retro meubels hebben een nieuw ontwerp met een vintage look. Er wordt dan vaak teruggrepen naar vormen, materialen en stoffen uit het verleden waardoor ze vintage lijken. Soms zijn meubels met een vintage look bewust 'kapot' gemaakt waardoor het gebruikt lijkt. In onze projecten worden zowel designklassiekers, vintage meubels als retro meubels toegepast en daarnaast 'pimpen' wij zelf ook gebruikte meubilair van de klant zodat het nogmaals gebruikt kan worden. Maar dat is een ander verhaal, we gaan eerst terug naar het voordeel van retro meubels en designklassiekers.

Wij adviseren het gebruik van nieuwe producten met een vintage look, je zal gewoonweg langer van deze meubels genieten. Daarnaast zijn designklassiekers tijdloos en meubels met een vintage look zorgen vaak voor meer persoonlijkheid, met beide zit je dus goed. De vintage look is ook geliefd in kantoor- en horecagelegenheden. Restaurants, lunchrooms, kantines en vergaderruimtes krijgen een warmere en persoonlijke uitstraling waardoor mensen er graag gebruik van maken.

Hoe pas je vintage meubels en retro meubels toe in het interieur?

Laten we eerst de vraag stellen of je voor een subtiel vintage detail wilt gaan of juist voor een algehele vintage of retro look? Beide is mogelijk en je kunt zowel de klassiekers als de vintage modellen in veel interieurstijlen toepassen. Vandaag gaan we voornamelijk in op vintage interieurs waarbij een aantal details volstaan, maar mocht je liever ‘all the way’ gaan, lees dan even de volgende alinea voor wat tips.

All the way voor een vintage interieur

Ga je all the way voor een vintage interieur? Dan denk je waarschijnlijk aan een druk interieur met heel veel verschillende patronen, kleurtjes en stofsoorten. Deels goed gedacht en uiteindelijk gaan we daar ook voor, maar als basis adviseren we een neutrale uitstraling. Strakke muren en egale vloeren zijn een must. Leef je vervolgens uit met retro tafels, een bank met een funky ontwerp, een vloerkleed met een druk patroon en lampen die je doen denken aan de jaren vijftig en zestig. Mixen & matchen is absoluut toegestaan bij een vintage/retro interieurstijl, maar stiekem is het toch het mooist als er nagedacht is over het ‘ratjetoe’ aan spullen… just saying :).

Vintage look meubels geven de ruimte persoonlijkheid

Geef het interieur een vintage look door één of enkele vintage meubels, retro meubels of design klassiekers toe te voegen. Op InteriorWorks.nl vind je diverse meubels met een vintage look. Van tafels en stoelen tot aan krukjes, bijzettafels en lampen. Producten met een vintage- of retrolook hebben vaak karakter en dat vertaalt zich door in de rest van het interieur, ongeacht of dit een moderne-, klassieke-, industriële- of basis interieurstijl is. Mix vintage- en moderne stijlen voor een echtra spannend resultaat.

Krukjes en bijzettafels met een vintage look

Met krukjes en bijzettafels kun je gemakkelijk bepaalde details versterken. Het kleed de ruimte aan, ze zijn functioneel en je kunt een bepaalde stijl versterken. Zo brengt de Zig Zag kruk van Pols Potten je terug in de tijd van de diabolo, terwijl je met de Container Stool New Antiques van Moooi een stukje antiek in huis haalt en met de vintage kruk van it’s about RoMi leg je de nadruk juist op de industriële look. Liever iets meer jaren 50/60 invloeden? Dan is de Basil Pyramide bijzettafel van Petite Friture zeker iets voor jou.

vintage_interieur_kruk_bijzettafels_inspiratie

Fauteuils met een vintage look

Je kent ze wel, van die stoelen die er van nature ‘oud en vertrouwd’ uitzien. Die je uitnodigen om erin weg te zakken. De Daddy’s chair van De Vorm en de The Tired Man fauteuil van By Lassen zijn van die stoelen. Plaats deze eyecatchers in een hotellobby of loungeruimte en je bent gegarandeerd van gasten. Andere fijne wegzakkers zijn de lazy Sack van Zuiver en de Pato lounge sledge van Fredericia.

vintage_interieur_fauteuils_devorm_lassen_zuiver_fredricia

Designklassiekers: lampen die ons herinneren aan de hippietijd

Als we de uitspraak ‘schoenen maken de man’ zouden vertalen naar interieurdesign zou het zijn: lampen maken de ruimte. Want een ruimte zonder lampen is gewoon niet af. Zo maakt de Flowerpot collectie van &tradition allerlei interieurs af. Verner Panton is de ontwerper van de lamp die sinds jaar en dag populair is vanwege zijn eenvoudige, maar ook zeker spannende ontwerp. Deze design klassieker is stijlvol en stoer tegelijk. De Flowerpot doet denken aan de hippietijd, maar staat ook goed in stoere, moderne en industriële interieurs. De foto’s zeggen meer dan genoeg, dus daar laten wij het voor nu even bij. Andere lampen met een retro look zijn bijvoorbeeld de Note tafellamp van House Doctor en de Paper Patchwork lampen van Moooi.

vintage_retro_interieur_lampen_flowerpot_note_paper_patchwork

Vintage interieur inspiratie

In het Vintage moodboard, bovenaan de pagina, vind je enkele persoonlijke favorieten. Warme kleurtinten als bruin en rood worden gecombineerd met okergeel en veel groen. De FlowerPot hanglamp kon natuurlijk niet missen alsook het vintage look vloerkleed van From Turkey With Love niet. Dit soort kleden passen wij vaak toe in horeca projecten en daarnaast hebben wij ze op kantoor ook liggen. Het maakt de kantoorruimte wat huiselijker.

Interieuradvies nodig?

InteriorWorks is gespecialiseerd in het geven van de juiste interieuradviesen, het voorstellen van geschikte meubels en als officiële dealer van ruim 200 merken kunnen scherpe offertes aanbieden. Heb je een vraag of wil je deskundig advies ontvangen bij het aanschaffen van designmeubilair? Neem dan contact op met één van onze interieuradviseurs via contactformulier of 020 635 24 40.