Duurzaamheid wordt ook in de wereld van zakelijk inrichten een steeds belangrijker thema. Er zijn mooie initiatieven op het gebied van duurzaam inrichten en circulair produceren, maar tegelijkertijd heerst er nog voldoende onduidelijkheid en zijn er verschillende visies over hoe je dit het beste aanpakt.
Als merkonafhankelijke interieurspecialist zien wij een belangrijke rol voor onszelf weggelegd om hier meer duidelijkheid in te creëren. Wij hebben de juiste kennis in huis die wij direct pragmatisch in kunnen zetten. Daarmee willen wij de nodige transparantie in ons vakgebied creëren en tegelijkertijd de klant of eindgebruiker volledig kunnen adviseren voordat we samen aan de slag gaan.
Al geruime tijd zijn wij als organisatie bezig om te bepalen hoe wij een duurzame bedrijfsvoering concreet kunnen maken. Om onze positie als kennispartner en impactmaker te verstevigen hebben wij verschillende duurzaamheidsambities opgesteld. Zo kunnen wij de juiste kennis blijven overdragen en verantwoordelijkheid nemen voor een duurzame wereld voor toekomstige generaties. Daarnaast willen wij met onze eigen bedrijfsvoering het goede voorbeeld geven en onze ambities en ervaringen delen met organisaties met een vergelijkbare mindset.
De transitie naar een volledig duurzame organisatie kost tijd, maar is iets waar wij als organisatie in willen investeren en van willen leren. Om onze ambities te concretiseren zijn wij in 2022 een traject met PHI Factory gestart. PHI Factory ondersteunt organisaties te versnellen naar een duurzame bedrijfsvoering en met het realiseren van ambitieuze duurzame en circulaire doelen.
Uit deze samenwerking zijn onze ambities, een plan van aanpak en een roadmap om de komende jaren intern onze kennis te vergroten gekomen. Op die manier willen wij nog beter de rol van kennispartner en impactmaker innemen, onze kennis naar buiten toe delen en organisaties motiveren om duurzamere keuzes te maken.
Dit zijn een aantal mooie stappen in de juiste richting waar we super trots op zijn, maar we zien het vooral als een startpunt om onze ambities verder te realiseren en als een voorbeeld voor andere organisaties om te laten zien hoe eenvoudig bepaalde duurzame initiatieven te nemen zijn.
Duurzaamheid heeft voor ons een brede betekenis en is daarom onze kapstok voor drie belangrijke hoofdthema’s waar wij ons als organisatie op focussen: Welzijn, Circulariteit en CO2. Deze hebben wij tevens gekoppeld aan vijf Sustainable Development Goals (SDGs), zoals deze zijn gedefinieerd door de Verenigde Naties.
Om de thema's Welzijn, Circulariteit en CO2 werkbaar te maken hebben we deze per ambitie concreet gemaakt. Hoe we dat doen lees je hieronder.
Als interieurspecialist vinden wij het belangrijk om een werkomgeving te creëren waarin werkgeluk centraal staat. Voor ons draait dit niet alleen om meubilair, maar om de balans tussen mens en omgeving. Wij geloven erin dat een passend ontwerp bijdraagt aan het welzijn en de productiviteit van mensen. Meer over onze werkwijze lees je hier.
Als startpunt voor een nieuw project bestaat er de optie om samen een medewerkerstevredenheid- of productiviteitsonderzoek op te stellen. De uitkomst van dit onderzoek gebruiken wij vervolgens om tot een passend ontwerp te komen.
Voor het concretiseren van vitaliteit gebruiken we de relevante WELL principes. InteriorWorks heeft een gecertificeerd WELL AP (Accredited Professional) in training die hierin kan adviseren. Ook zetten we in op SROI en sociale ondernemingen binnen onze projecten.
Om te kunnen adviseren op het gebied van circulariteit hanteren wij de R-ladder. Dit is een veelgebruikte tool met verschillende gradaties van circulariteit om (primair) grondstoffenverbruik te verminderen en hoogwaardig hergebruik te stimuleren. Als kennispartner en impactmaker streven wij er naar om te adviseren en impact te realiseren op ‘R3: Reuse’, ‘R4: Repair en remanufacture’ en ‘R5: Recycling'.
Toch zullen wij ook altijd ‘R1: Refuse en rethink’ ter discussie stellen. Dit is de meest duurzame optie en een onderdeel van toekomstige bedrijfsmodellen. Als organisatie hebben wij ook voldoende kennis in huis om te adviseren op ‘R2: Reduce'.
Ons team is up to date van de laatste ontwikkelingen rondom duurzame initiatieven. Dit doen we door kennissessies en trainingen bij te wonen, maar ook middels het inzichtelijk maken van materialenpasporten/EPD’s (milieuproductverklaring). Daarnaast experimenteren we met circulaire businessmodellen zoals terugnamegaranties.
Ook zijn we constant in gesprek met fabrikanten en hun toeleveranciers die bezig zijn met duurzame initiatieven zoals het toepassen van gerecyclede materialen, biobased producten en binnen het productontwerp rekening houden met losmaakbaarheid. In verschillende projecten hebben wij circulair inrichten al toegepast. Bekijk hier een aantal voorbeelden.
Met onze interne bedrijfsvoering sturen we zoveel mogelijk op het reduceren van onze directe CO2-uitstoot. Dit doen we door in te zetten op energiebesparing en duurzame mobiliteit. Eind 2019 zijn wij verhuisd naar een eigen ontwikkeld nieuwbouwpand in Amsterdam. Dit gebouw met showroom-, kantoor- en magazijnfunctie is het eerste energieneutrale pand van Amsterdam Noord. Zo is 60% van ons wagenpark elektrisch of hybride, is ons kantoor ingericht volgens de WELL-standaard met o.a. een eigen sportfaciliteit en werken we vanuit een energieneutraal pand met ruim 600 zonnepanelen op het dak en een biomassaketel waarin we onze eigen reststroom en dat van omliggende bedrijven in verwerken.
Indirect reduceren we onze CO2-footprint in samenwerking met onze ketenpartners. Zo vinden wij het belangrijk om zoveel mogelijk voor Europese leveranciers te kiezen Wij zullen dan ook fabrikanten met een duidelijke duurzaamheidsvisie en CO2-maatregelen eerder en vaker voorstellen in onze projecten.
Benieuwd hoe we dit precies aanpakken of hoe onze aanpak kan bijdragen aan een duurzame werkomgeving voor jouw organisatie? Neem dan contact op met ons team via: ☎ 020 - 635 24 40 of ✉ contactformulier.